Čokoládový zákusok
Čokoládový lávový koláč bez lepku
Autor receptu: novalim
Dnes niečo pre všetkých milovníkov čokolády. Čokoládový lávový koláč bez lepku s omáčkou z malín je láska na prvé
ochutnanie.* Kto by si nedal hriešny dezert s tekutou čokoládovou plnkou? Vyskúšajte si ho upiecť podľa nášho receptu.
6 porcií |
20 minút príprava |
8-12 minút na 200 °C |
Postup
- Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť čokoládu s maslom. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
- Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme čokoládovú hmotu a jemne premiešame. Nakoniec gumenou varechou vmiešame preosiatu bezlepkovú múku Promix PK alebo PK špeciál.
- Keramické formičky (prípadne formu na muffiny) vymažeme trochou masla a cesto do nich nalejeme. Formičky poukladáme na plech na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 8-12 minút (závisí to aj od rúry), koláčiky sú hotové vtedy, keď sa odlepujú od stien formičiek a zvrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby sa upiekol len povrch koláča a vnútro ostalo vláčne a tekuté.
- Po upečení necháme koláče pár minút postáť, potom ich opatrne vyberieme z foriem.
- Malinovú omáčku pripravíme tak, že všetky suroviny necháme spolu prevariť za stáleho miešania, potom odstavíme a precedíme cez jemné sitko. Koláče prelejeme omáčkou a ozdobíme lístkami čerstvej mäty. Podávame hneď po upečení.