Čokoládový cukinový koláč (fotorecept)

Autor receptu: celeblith

Raz sme ho ochutnali na dovolenke na chate od susedov chatárov. O pár rokov neskôr sme začali pestovať cukiny aj doma a cukina v koláči sa ukázala ako vďačná surovina ;)

30 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Postrúhame si cukinu na hrubom strúhadle, samozrejme aj so šupkou. (je zo záhrady, takže žiadne E-coli nehrozia :)
  2. Odmieriame si dva hrnčeky, dobre tam cukinu natlačíme. Nič sa nestane ak jej bude aj viac.
  3. Do polohrubej múky si pridáme prášok do pečiva. (bez papierového obalu)
  4. Potom pridáme kakao. Dve lyžice, tri lyžice, tak aby to bolo kakaové.
  5. Do kakaovej prekyprenej múky pridáme kokos, tiež bez obalu.
  6. A za lyžičku sódy bikarbóny. Nezabudneme pridať aj trošku soli, inak bude koláč "priečny".
  7. Túto múkovú zmes, môžeme vysypať na cukinu a premiesať. Bude to vyzerať ako šúlance, ale ak nechceme nemusíme.Cukina sa zvykne pocikať (pustiť vodu) a múka ju pekne vsiakne.
  8. Oddelíme si žĺtka a bielka.
  9. Bielka vyšľaháme s cukrom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne pridávame olej a stále šľaháme.
  10. A všetko spolu zmiešame.
  11. Keďže mne sa podarilo viac cesta, rozdelila som do muffinovej formy a na plech.
  12. Dáme upiecť, do vyhriatej rúry.
  13. Ešte teplé potrieme lekvárom. Lekvár si zohrejeme, aby sa ľahštie rozotieral na cesto a rozriedime ho trochou rumu.
  14. Koláč necháme vychladnúť. Potom si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu na varenie roztopíme (vo vodnom kúpeli, aby nám neprihorela) a pridáme dve lyžice práškového cukru. Rozlejeme na koláč a husto posypeme kokosom. (Ja som koláč zabudla od radosti odfotiť, ale muffiny vyzeraju tak isto, iba v malom.)