Čokoládový cukinový koláč (fotorecept)
Autor receptu: celeblith
Raz sme ho ochutnali na dovolenke na chate od susedov chatárov. O pár rokov neskôr sme začali pestovať cukiny aj doma a cukina v koláči sa ukázala ako vďačná surovina ;)
30 minút príprava |
20-30 minút na 180 °C |
Postup
- Postrúhame si cukinu na hrubom strúhadle, samozrejme aj so šupkou. (je zo záhrady, takže žiadne E-coli nehrozia :)
- Odmieriame si dva hrnčeky, dobre tam cukinu natlačíme. Nič sa nestane ak jej bude aj viac.
- Do polohrubej múky si pridáme prášok do pečiva. (bez papierového obalu)
- Potom pridáme kakao. Dve lyžice, tri lyžice, tak aby to bolo kakaové.
- Do kakaovej prekyprenej múky pridáme kokos, tiež bez obalu.
- A za lyžičku sódy bikarbóny. Nezabudneme pridať aj trošku soli, inak bude koláč "priečny".
- Túto múkovú zmes, môžeme vysypať na cukinu a premiesať. Bude to vyzerať ako šúlance, ale ak nechceme nemusíme.Cukina sa zvykne pocikať (pustiť vodu) a múka ju pekne vsiakne.
- Oddelíme si žĺtka a bielka.
- Bielka vyšľaháme s cukrom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne pridávame olej a stále šľaháme.
- A všetko spolu zmiešame.
- Keďže mne sa podarilo viac cesta, rozdelila som do muffinovej formy a na plech.
- Dáme upiecť, do vyhriatej rúry.
- Ešte teplé potrieme lekvárom. Lekvár si zohrejeme, aby sa ľahštie rozotieral na cesto a rozriedime ho trochou rumu.
- Koláč necháme vychladnúť. Potom si pripravíme čokoládovú polevu.
Čokoládu na varenie roztopíme (vo vodnom kúpeli, aby nám neprihorela) a pridáme dve lyžice práškového cukru. Rozlejeme na koláč a husto posypeme kokosom.
(Ja som koláč zabudla od radosti odfotiť, ale muffiny vyzeraju tak isto, iba v malom.)