Čokoládová roláda

Čokoládovo-smotanová roláda s višňami

Autor receptu: elenas

Jednoduchá, rýchla na prípravu a veľmi chutná roláda, ľahučká, jemná a úplne sa rozplýva na jazyku.

12-15
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia (izbovej teploty) vyšľaháme do ľahkej peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do nadýchanej, hustej peny asi 10 minút. Pridáme preosiatu múku a kakao, opatrne zamiešame varechou (zospodu nahor). Nakoniec pridáme vodu izbovej teploty a ľahko zamiešame.
  2. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre 12-13 minút. Medzitým si pripravíme druhý list papiera na pečenie a poprášime ho práškovým cukrom. Upečené cesto prevrátime spolu s papierom na pečenie na druhý papier a prikryjeme ho navlhčenou a vyžmýkanou kuchynskou utierkou. Necháme vychladnúť 20-30 minút.
  3. Zatiaľ pripravíme plnku tak, že smotanu na šľahanie, mascarpone a práškový cukor spolu vyšľaháme na hustý krém.
  4. Z vychladnutého cesta odstránime horný papier na pečenie a dobre pokvapkáme šťavou z kompótu. Natrieme plnkou (z plnky odložíme asi 2 PL). Na krém poukladáme odkvapkané višne (bez kôstok), višne môžeme aj rozpoliť. Roládu zrolujeme pomocou spodného papiera na pečenie. Boky vyplníme odloženým krémom, zabalíme roládu do papiera na pečenie a dáme schladiť do chladničky asi na 1 hodinu.
  5. Poleva: Maslo s mliekom zohrejeme do horúca, pridáme polámanú čokoládu a necháme postať. Keď sa čokoláda rozpustí, premiešame do hladka a necháme trochu vychladnúť, aby nebola úplne riedka. Polevou potrieme roládu a necháme ešte na 1-2 hodinky schladiť.
  6. Dobrú chuť! Roláda je výborná, šťavnatá a jemnučká, úplne sa rozplýva na jazyku.