Čokoládová roláda

Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S touto roládou ma duševne spájajú nostalgické spomienky na dve návštevy úhľadnej obce Božice u Znojma na Slovácku.* V septembri 1978, spojenú s vinobraním a počas Veľkej Noci 1979. Je to síce na dlhé rozprávanie, a tak sa teraz venujem fantastickej kuchyni úžasnej pani Čadovej, žiaľ už B. P. a jej roláde, ktorej recept som si obnovil počas 3. návštevy u jej syna Bořivoja v júni r. 2017. Príprava a ingrediencie jednoduché, ale chuť na nezabudnutie. Použil som väčší plech, aby cesto nebolo hrubé.

10-12
porcií
30 minút
príprava
24-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájanú horkú čokoládu v jenskej mise vloženej do hrnca s vriacou vodou, som nechal rozpustiť.
  2. Priebežne som si pripravil a zmiešal všetky „suché“ ingrediencie.
  3. Zo 6 bielkov som vyšľahal tuhý „sneh”.
  4. Postupne som do hotovej teplej rozpustenej čokolády popridával 3/4 zmesi sypkých prísad a ľahko zmiešal kovovou „metličkou“ (!!! NIE V MIXÉRI, ANI RUČNÝM ŠĽAHAČOM !!!),
  5. S poslednou 1/4 sypkej zmesi som premiešal aj 6 vaječných žĺtkov a
  6. na záver vmiešal aj „sneh“ zo 6 bielkov.
  7. Hotové cesto som rovnomerne rozlial na pečiaci papier v pekáči (270x420 mm) a 24 min nechal upiecť v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (350 °F).
  8. Medzičas som využil na prípravu nežného, alias mojeho parížskeho, krému. Pokrájané čokolády som pridal do „decka“ šľahačkovej smotany s vajíčkovým žĺtkom, 2 vrecúškami vanilkového cukru a 2 PL masla, všetko v jenskej miske uloženej na hrnci s vriacou vodou a občasným premiešaním nechal spojiť do jemnej konzistencie.
  9. Asi po 5-7 min som misku s rozpusteným čokoládovým „polotovarom“ uložil do druhej misy s ľadom a studenou vodou, nechal vychladnúť a vmiešal 226 g hotovej šľahačky z plastovej krabice (nemusel som ručne vyšľahať doma robenú), čím vznikla
  10. táto, už na púhy pohľad sladká dobrota, ktorú som na dobrú ½-hoďku uložil do chladničky.
  11. Než som upečené cesto, aj s papierom na pečenie, preložil na vlhkú utierku, spoločne
  12. stočil do tvaru budúcej rolády a nechal „búvať“ spomínanú polhodinku.
  13. Potom som ju „vyslobodil zo zajatia“ v utierke, rozložil, rozotrel na ňu krém z chladničky.
  14. Opatrne stočil, uložil na kryštálovú tácňu z Poltára a cez sitko posypal práškovým cukrom.
  15. … tak čo! Páči sa aj Vám? Kto rád dobré vínko, môže navštíviť Božice u Znojma a Čadovcov, ktorí Vás srdečne privítajú a pohostia možno aj takouto čokoroládou. Poznámka: ku mne by ste to mali ďaleko, ale keď budem na Slovači, rád Vás pohostím!
  16. Aj zo suchej halúzky vyrástol zelený „čípok“ a z neho takáto ružička. Venujem ju našej spoločnej milej kamaLáske vareške Remcuľke, nech ju sprevádza na ceste do nebeskej kuchyne.