Čokoládový koláč

Čokoládovo-kokosový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Čokoládovo-kokosový koláč si môžete upiecť vždy, keď vám ostanú obschnuté koláče bez plnky.* Buď drobné pečivo alebo nezjedená bábovka, či koláč na plech. My sme takto šikovným spôsobom spracovali zabudnuté koláčiky zo sviatkov a vyšiel z toho skvelý šťavnatý čokoládovo kokosový koláč, za ktorým sa len tak zaprášilo. Recept je jednoduchý a potrebujete naň – okrem obschnutých koláčov – len zopár surovín, ktoré máte s veľkou pravdepodobnosťou doma.

10
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Staršie koláče bez plnky rozmrvíme na jemnú mrveničku bez hrudiek. Prisypeme k nim kypriaci prášok a 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu. Sypké prísady lyžicou premiešame.
  2. V osobitnej malej miske rozšľaháme tri celé vajíčka a potom k nim pridáme pol deci oleja a všetko spolu dobre premiešame. Nad parou roztopíme horkú čokoládu.
  3. Teraz do sypkých prísad pridáme vajíčkovo-olejovú zmes a aj roztopenú čokoládu. Metličkou alebo varechou všetko spolu riadne premiešame. Menšiu tortovú formu (s priemerom 20 cm) vytrieme tukom a vysypeme bezgluténovou múkou. Dáme do nej pripravenú hustú zmes a špachtičkou uhladíme povrch.
  4. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
  5. Medzitým roztopíme 50 g horkej čokolády a za lyžičku masla (alebo tuku do polevy) a spolu všetko dobre rozmiešame. Čokoládovú polevu potom nalejeme na povrch koláča a napokon ho ešte posypeme kokosovými hoblinami (ak nemáme, môžeme použiť strúhaný kokos) a rozmrvenými lyofilizovanými malinami. Podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky.