Čokoládový koláč
Čokoládovo-kokosový koláč bez lepku
Autor receptu: novalim
Čokoládovo-kokosový koláč si môžete upiecť vždy, keď vám ostanú obschnuté koláče bez plnky.* Buď drobné pečivo alebo nezjedená bábovka, či koláč na plech. My sme takto šikovným spôsobom spracovali zabudnuté koláčiky zo sviatkov a vyšiel z
toho skvelý šťavnatý čokoládovo kokosový koláč, za ktorým sa len tak zaprášilo. Recept je jednoduchý a potrebujete naň –
okrem obschnutých koláčov – len zopár surovín, ktoré máte s veľkou pravdepodobnosťou doma.
10 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Staršie koláče bez plnky rozmrvíme na jemnú mrveničku bez hrudiek. Prisypeme k nim kypriaci prášok a 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu. Sypké prísady lyžicou premiešame.
- V osobitnej malej miske rozšľaháme tri celé vajíčka a potom k nim pridáme pol deci oleja a všetko spolu dobre premiešame. Nad parou roztopíme horkú čokoládu.
- Teraz do sypkých prísad pridáme vajíčkovo-olejovú zmes a aj roztopenú čokoládu. Metličkou alebo varechou všetko spolu riadne premiešame. Menšiu tortovú formu (s priemerom 20 cm) vytrieme tukom a vysypeme bezgluténovou múkou. Dáme do nej pripravenú hustú zmes a špachtičkou uhladíme povrch.
- Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
- Medzitým roztopíme 50 g horkej čokolády a za lyžičku masla (alebo tuku do polevy) a spolu všetko dobre rozmiešame. Čokoládovú polevu potom nalejeme na povrch koláča a napokon ho ešte posypeme kokosovými hoblinami (ak nemáme, môžeme použiť strúhaný kokos) a rozmrvenými lyofilizovanými malinami. Podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky.