Čokoládové suflé

Čokoládové suflé s pomarančom a mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
80 minút
príprava

Postup

  1. Suflé: Okrúhle formičky s priemerom 5 cm a výškou 6 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou a dáme do chladničky vychladiť. Vajcia a žĺtok s cukrom vyšľaháme v mise na penu. Do peny postupne pridáme múku, maslo a nakoniec opatrne rozpustenú, nie horúcu čokoládu. Vymiešame hladké riedke cesto. Cesto nalejeme do formičiek do troch štvrtín a odložíme späť do chladničky na ďalších 30 minút. Potom pečieme v rúre zohriatej na 220 °C 10 minút.
  2. Parfait: Pomaranče odšťavíme, zmiešame s kryštálovým cukrom a povaríme (zredukujeme) na sirup. Necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme dotuha a ochutíme ju vychladeným pomarančovým sirupom.
  3. Ochutenú šľahačku preložíme do formy vystlanej potravinovou fóliou a odložíme do mrazničky na 2 hodiny.
  4. Mrvenica: Múku, cukor a tuk spolu zmiešame a dáme do rúry zohriatej na 160 °C sušiť 20 minút.
  5. Suflé podávame s pomarančovým parfait a mrvenicou. Na zdobenie môžeme použiť mesiačiky pomaranča a grapefruitu, zbavené šupky, jahodové pyré, karamelizované orechy, jedlé kvety, bylinky a práškový cukor.