Čokoládové muffiny Vany (fotorecept)
	        Autor receptu: vanesa859
	         
	        
	        Tento recept som našla na webe, avšak som si ho trochu pozmenila. Muffiny milujem. 
Dajú sa jesť  počas celého dňa...
Tento recept si môžete pozmeniť na zdravšiu verziu, v recepte nájdete varianty surovín, 
za ktoré možno zamieňať. Tento recept je zatiaľ najlepší aký som skúšala. Najlepšie 
chutia už vychladnuté.
| 		  
				  	  
				  	16 porcií  | 
				  	  
				  	15 minút príprava  | 
				  	  
				  	25-30 minút  na 180-190 °C  | 
Postup
- Nachystáme si suroviny.
Rozdelením surovín na tuhé a kvapalné zabránite nerovnomernému vymiešaniu cesta. Cesto nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého muffinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka. 
 - Suroviny si rozdelíme na tuhé a kvapalné.
Tuhé: 
Do misy dáme: 150 g hladkej múky (pre zdravšiu verziu odporúčam hladkú celozrnnú alebo špaldovú), 100 g celozrnej špeciál stredne hrubej (avšak môžeme použiť polohrubú múku), 120 g trstinového cukru (môže byť aj obyčajný), 2 polievkové lyžice kakaa (najlepšie holadského),  1/2 vrecka prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 vanilkový cukor, štipka soli. Všetky tieto suroviny spolu premiešame. 
 - Kvapalné:
K tuhým surovinám primiešame: 100 ml oleja (avšak môžeme použiť 125 g masla, najlepšie je klasické 82%), 1 vajce, 2 kyslé smotany klasické 200 g balenie ( môžeme však použiť 2 biele jogurty).
Pridáme sem nasekanú čokoládu.
 Všetko spolu premiešame.
 - Cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté (niekedy sa môže stať, že bude cesto husté, vtedy pridáme trochu mlieka od oka.
 - Silikónové košíčky jemne vymastíme olejom a poukladáme na plech.
 - Naplníme
 - Pečieme 180-190°C, 25-30 minút.