Čokoládové muffiny Vany (fotorecept)
Autor receptu: vanesa859
Tento recept som našla na webe, avšak som si ho trochu pozmenila. Muffiny milujem.
Dajú sa jesť počas celého dňa...
Tento recept si môžete pozmeniť na zdravšiu verziu, v recepte nájdete varianty surovín,
za ktoré možno zamieňať. Tento recept je zatiaľ najlepší aký som skúšala. Najlepšie
chutia už vychladnuté.
16 porcií |
15 minút príprava |
25-30 minút na 180-190 °C |
Postup
- Nachystáme si suroviny.
Rozdelením surovín na tuhé a kvapalné zabránite nerovnomernému vymiešaniu cesta. Cesto nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého muffinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka.
- Suroviny si rozdelíme na tuhé a kvapalné.
Tuhé:
Do misy dáme: 150 g hladkej múky (pre zdravšiu verziu odporúčam hladkú celozrnnú alebo špaldovú), 100 g celozrnej špeciál stredne hrubej (avšak môžeme použiť polohrubú múku), 120 g trstinového cukru (môže byť aj obyčajný), 2 polievkové lyžice kakaa (najlepšie holadského), 1/2 vrecka prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 vanilkový cukor, štipka soli. Všetky tieto suroviny spolu premiešame.
- Kvapalné:
K tuhým surovinám primiešame: 100 ml oleja (avšak môžeme použiť 125 g masla, najlepšie je klasické 82%), 1 vajce, 2 kyslé smotany klasické 200 g balenie ( môžeme však použiť 2 biele jogurty).
Pridáme sem nasekanú čokoládu.
Všetko spolu premiešame.
- Cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté (niekedy sa môže stať, že bude cesto husté, vtedy pridáme trochu mlieka od oka.
- Silikónové košíčky jemne vymastíme olejom a poukladáme na plech.
- Naplníme
- Pečieme 180-190°C, 25-30 minút.