Čokoládové makrónky

Čokoládové makrónky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Vždy som obdivovala malé farebné koláčiky - makrónky. Pár krát som ich vyskúšala. Páčila sa mi ich farebnosť a chuť.* Nie tak dávno som objavila recept na čokoládové makrónky. Keďže mám rada výzvy a čokoládové koláčiky - makrónky som nikdy nerobila, skúsila som. Recept je vydarený a koláčiky veľmi chutné.

12
porcií
45 minút
príprava
18 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Mandle a práškový cukor zmixujeme spolu a preosejeme. Dostaneme jemnú zmes - spolu 255 g. Presná gramáž je veľmi dôležitá. Pridáme aj 20 g preosiateho kakaa.
  2. Bielky predšľaháme a postupne pridávame aj kryštálový cukor. Šľaháme asi 8 -10 minút, pokiaľ sneh nie je pekne lesklý a pevný. Cukor musí byť úplne vyšľahaný. Sneh po lyžiciach pridávame do sypkej preosiatej zmesi. Pomaly premiešavame - ručne, pokiaľ aj táto zmes nie je pekná a lesklá.
  3. Potom zmesou naplníme cukrárske vrecko a a usilujeme sa do makrónkovej formy alebo na mastný papier, tlačiť rovnaké množstvo zmesi. Nemám makrónkovú formu, tak pre mňa platil predkreslený mastný papier na pečenie.
  4. Snažila som sa porcovať rovnaké množstvo cesta. Začíname vždy od stredu koláčika.
  5. Predkreslila som si 24 koliesok. Keďže sa spájajú plnkou po dva kúsky, získala som 12 kúskov sladučkých makróniek. No mohla som si nakresliť aj menšie kolieska, záleží na vás, ak nemáte formu. Mali by byť ďalej od seba, aby sa vám nezliali spolu.
  6. Keď sú makrónky na plechu, je nutné plech párkrát poudierať na podloženú utierku, asi 6-8 krát, aby ste pomohli z cesta vyhnať bublinky. Potom plech s koláčikmi odložíme na rovné miesto a necháme koláčiky oddýchnuť - zaschnúť asi 40-45 minút. Rúru si predhrejte na 130 stupňov a koláčiky v nej pečte 12 -15 minút. Potom rúru pootvorte, aby para z nich odchádzala, a do dvierok, aby vznikla medzera, vložte varešku (5-7 minút). Po vybratí plechu nechajte makrónky vychladnúť.
  7. Plnka: Smotanu ohrejeme, nesmie vrieť a v nej roztopíme polámanú čokoládu. Necháme v chladničke dobre schladiť. Vychladenú zmes vyšľaháme a krém natierame na koláčik (dávkovala som cukrárskym vreckom). Nechcela som si makrónky polámať, sú krehké, ale výborné ! Spájame vždy po 2 kusy.
  8. A chcem vám ešte ukázať farebné makrónky, pri ktorých sa mi stala chyba, ktorú vy neurobte! Zabudla som pekáč s cestom vybúchať na utierke. Bublinky v ceste ostali. Makrónky nie sú pekné a hladké ale s bublinkami. No aj tak nám chutili.
  9. Tu je to vidieť lepšie.