Bezlepkové brownies
Čokoládové brownies bez lepku
Autor receptu: novalim
Ak ste čokoholici, ste na správnom mieste, pretože dnešný recept je práve pre vás.* Neodolateľné, na povrchu chrumkavé, vo
vnútri vláčne a šťavnaté čokoládové brownies si môžete pripraviť podľa nášho overeného receptu. Použili sme na to našu zmes
Promix PK, s ktorou sa vám zaručene podaria. Použite kvalitnú horkú čokoládu a nezabudnite si prečítať aj naše tipy, ako
klasické brownies variovať.
8-10 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo nakrájané na kúsky spolu s nalámanou čokoládou za občasného premiešania roztopíme vo vodnom kúpeli. Keď sa maslo s čokoládou prepoja do hladkej zmesi, odstavíme a necháme mierne vychladnúť (nie však úplne, aby zmes nestuhla).
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej nadýchanej peny - môže to trvať aj viac ako 5 minút. Do vaječnej hmoty opatrne primiešame čokoládovú zmes. Potom gumenou varechou zapracujeme aj preosiatu múku a kakaový prášok spolu so štipkou soli. Cesto miešame veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme doňho nahnali čo najviac vzduchu - musí byť dokonale hladké.
- Hotové tekuté cesto vylejeme na plech s rozmermi asi 25x25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Brownies musia mať chrumkavý povrch, ale vo vnútri ostávajú vláčne a mokré. Necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, ozdobiť ovocím a lístkami mäty.
- Tip: Brownies sú výborné aj v kombinácii s inými ingredienciami. Ak chcete orechové, posypte povrch cesta pred pečením posekanými lieskovcami, vlašskými orechami, mandľami alebo aj solenými arašidami. Výborne chutia aj s ovocím - ideálne s malinami alebo černicami. Ak chcete opité brownies - pridajte do cesta 2 PL čokoládového alebo kávového likéru. Do cesta môžete nasypať aj čipsy z bielej a mliečnej čokolády - vytvoríte tak trojčokoládové brownies.