Čokoládové a figové kocky s marcipánom

Autor receptu: danda3

Alebo ako využiť zdanlivú katastrofu vo svoj prospech.

240 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Takto sa to všetko začalo. Piekla som čokoládovo-kávové rezy, ktoré sa mi pokrájané a ozdobené (nie pre nás) v chladničke vyšmykli a popadali na všetky mriežky a do všetkého, čo sa v chladničke nachádzalo. Najskôr som musela všetko poumývať, upiecť druhé a na druhý deň rozmýšľať, čo s tým.
  2. Všetko som dala do misy, pridala som džem a dobre zmiešala. Samozrejme, že vy takto začínať nebudete, takže si upečieme piškótu na plnku - bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, keď je sneh pevný, pridáme žĺtka, premiešame a nakoniec múku (môže byť aj špaldová) + kakao. Upečieme na 180°Celzia cca 15-20 minút. Potom ju potrháme, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a vymiešame, ak treba, pridáme džem.
  3. Ako podklad si upečieme dve kakaové piškóty - Bielka si vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor, potom žĺtka+olej a nakoniec vmiešame múku+prášok do pečiva+kakao. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 15-20 minút na 180°celzia. Necháme vychladnúť, potom piškótu otočíme, stiahneme papier a potrieme ľubovoľným džemom. Na prvú piškótu si nanesieme polovicu plnky, rozotrieme a dáme stuhnúť. Figy zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Potom scedíme a necháme odtiecť.
  4. Príprava marcipánu - preosiaty cukor zmiešame so sušeným mliekom+maslo+Amaretto a pridáme med (najskôr jednu lyžičku, druhú až v prípade potreby) a bielok (najskôr jeden, druhý podľa potreby).
  5. Marcipán si pomocou fólie vyvaľkáme na veľkosť plechu a nanesieme na stuhnutú plnku. Kraje zrežeme a pridáme do druhej polovice plnky.
  6. Pokrájame na kocky.
  7. Nad parou si pripravíme čokoládovú polevu, tuk pridávam podľa potreby, poleva má byť hustá. Kocky v nej namáčame a
  8. ukladáme na papier na pečenie, ozdobíme a necháme stuhnúť.
  9. Do druhej polovice plnky pridáme pokrájané figy, orezky z prvých kociek+ostatok marcipánu a dobre premiešame. Namiesto fíg môžete použiť akékoľvek ovocie podľa chuti, môžete pridať aj um, orechy a pod.
  10. Natrieme na druhú piškótu a dáme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.
  11. Bielu polevu roztopíme a namáčame do nej figové kocky. Chcela som použiť tiež čokoládovú polevu, ale som zistila, že už nemám čokoládu, tak som minula túto polevu, ale nerada ju používam. Takže kľudne ich môžete namáčať aj v klasickej poleve.
  12. Poukladáme na papier na pečenie, ešte som ich trošku dozdobila s tou istou polevou a dáme stuhnúť.
  13. Stuhnuté kocky dáme do muffinkových košíčkov.
  14. Hotové figové.
  15. Prierez obidvoma kockami, ochutnala som ich až dnes, tie figové nemajú chybu.♥