Čokoládová torta
Čokoládová torta s tvarohovým krémom a datľami (fotorecept)
Autor receptu: sandra082
Recept na tortu som našla dávnejšie
na nete,no upravila som si ho trochu
podľa seba. *A keďže nebola príležitosť
upiecť ju skôr tak si počkala až doteraz.
? Mala by to byť vraj zdravšia
alternatíva ? v podobe Kinder maxi
king
Postup
- Korpus: Nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a cukrom. Do vychladnutej zmesi zašľaháme žĺtky, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh, ktorý vmiešame do cesta. Cesto dáme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Ja som mala silikónovú formu s priemerom 24 cm a tak som papier nepoužila.
- Po upečení korpus necháme vychladnúť a rozrežeme na polovicu.
- Krém: Mascarpone spolu s tvarohom, vanilkovým cukrom a medom vyšľaháme. Ak niekto chce sladšie, môže pridať viac medu alebo akékoľvek sladidlo podľa chuti. No podľa mňa to stačí, pretože datľová vrstva je dosť sladká.
- Datľová vrstva: Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu postáť. Rozmixujeme ich s troškou vody v mixéri, pokiaľ sa dá čo najjemnejšie. Hmota by nemala byť príliš riedka, s vodou preto opatrne. Kto nemá rád datle, môže zvoliť klasický karamel.
- Spodnú časť korpusu natrieme polovicou krému. Dáme vrstvu rozmixovanych datlí.
- A znova opatrne rozotrieme vrstvu krému. Trošku krému si môžeme nechať a potrieť okraj celej torty.
- Zakryjeme druhým korpusom a dáme na chvíľu do chladničky.
- Zdobenie: Smotanu zohrejeme na chvíľu v mikrovlnke (asi 30-60 sekúnd), nalámeme do nej čokoládu a vymiešame dohladka. Polevu nalejeme na tortu. Tortu po obvode môžeme posypať mletými orechami.
- Hotovo.
- Foto v reze.