Čokoládová torta s jablkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Korpus je rovnaký ako pri čokoládovej torte, len som ju odľahčila jablkovou plnkou, piekla som ju pre syna k meninám a pre jeho priateľku k narodeninám.

50 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Torta sa skladá z troch plátov, ja si ich pečiem po jednom, pretože ich neviem rozkrojiť a takto mám istou, že budú rovnaké. Maslo s čokoládou si rozpustíme a vymiešame. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, žĺtka a nakoniec čokoládu s maslom + múka (dala som pohánkovú, ale môže byť klasická polohrubá).
  2. Vylejeme do formy o priemere 26 cm, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 180°C cca 10 - 15 minút, treba vyskúšať špajdlou. Postup opakujeme ešte 2x. Pláty sú po upečení sú krehké a majú tendenciu sa lámať, takže pri prenášaní buďte opatrní.
  3. Jablká nahrubo nastrúhame a dáme variť do 2dl vody spolu so škoricou. Dusíme do mäkka. Dosladíme medom podľa sladkosti jabĺk. Ak nie sú jablká šťavnaté, vody pridáme podľa potreby. V 2dl vody si rozmiešame vanilkové pudingové prášky a nalejeme do jabĺčkovej hmoty, uvaríme hustú kašu. Do odstavenej pridáme šťavu z jedného citróna. Necháme vychladnúť.
  4. Z plátov si dáme dolu vrchnú šupu, ktorá sa vytvorila pečením a začneme skladať tortu.
  5. Prvý plát natrieme džemom, dáme do formy a pridáme polovicu jablkovej plnky, opäť plát + džem + druhá polovica plnky, nakoniec tretí plát. Necháme stuhnúť. Potom formu odstránime.
  6. Čokoládu rozpustíme v šľahačkovej smotane, pridáme maslo, dobre vymiešame, ak sú v čokoláde ešte hrčky, pridám maslo podľa potreby. Nalejeme na vrch torty, rozotrieme a potrieme aj boky. Dáme stuhnúť, zbytok čokoládovej polevy tiež.
  7. Dozdobíme podľa momentálnej nálady a donesieme svojim milovaným.
  8. Kombinácia čokolády a jabĺk je úžasná, repete robím na Vianoce.
  9. Oslávenci.
  10. Torta na zajtra k Vianociam.
  11. Nech je aspoň torta zasnežená...