Čokoládová torta s jablkovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: danda3
Korpus je rovnaký ako pri čokoládovej torte, len som ju odľahčila jablkovou plnkou, piekla som ju pre syna k meninám a pre jeho priateľku k narodeninám.
50 minút príprava |
10-15 minút na 180 °C |
Postup
- Torta sa skladá z troch plátov, ja si ich pečiem po jednom, pretože ich neviem rozkrojiť a takto mám istou, že budú rovnaké. Maslo s čokoládou si rozpustíme a vymiešame. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, žĺtka a nakoniec čokoládu s maslom + múka (dala som pohánkovú, ale môže byť klasická polohrubá).
- Vylejeme do formy o priemere 26 cm, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 180°C cca 10 - 15 minút, treba vyskúšať špajdlou. Postup opakujeme ešte 2x.
Pláty sú po upečení sú krehké a majú tendenciu sa lámať, takže pri prenášaní buďte opatrní.
- Jablká nahrubo nastrúhame a dáme variť do 2dl vody spolu so škoricou. Dusíme do mäkka. Dosladíme medom podľa sladkosti jabĺk. Ak nie sú jablká šťavnaté, vody pridáme podľa potreby.
V 2dl vody si rozmiešame vanilkové pudingové prášky a nalejeme do jabĺčkovej hmoty, uvaríme hustú kašu. Do odstavenej pridáme šťavu z jedného citróna. Necháme vychladnúť.
- Z plátov si dáme dolu vrchnú šupu, ktorá sa vytvorila pečením a začneme skladať tortu.
- Prvý plát natrieme džemom, dáme do formy a pridáme polovicu jablkovej plnky, opäť plát + džem + druhá polovica plnky, nakoniec tretí plát. Necháme stuhnúť. Potom formu odstránime.
- Čokoládu rozpustíme v šľahačkovej smotane, pridáme maslo, dobre vymiešame, ak sú v čokoláde ešte hrčky, pridám maslo podľa potreby. Nalejeme na vrch torty, rozotrieme a potrieme aj boky. Dáme stuhnúť, zbytok čokoládovej polevy tiež.
- Dozdobíme podľa momentálnej nálady a donesieme svojim milovaným.
- Kombinácia čokolády a jabĺk je úžasná, repete robím na Vianoce.
- ♥
- Oslávenci.
- Torta na zajtra k Vianociam.
- Nech je aspoň torta zasnežená...