Čokoládová roláda

Čokoládová roláda s nutellovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Vhodná na oslavy, sviatky, či na nedeľné posedenie. Poteší svojou chuťou a je nenáročná na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník.

20-22
porcií
50-55 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Striedavo pridáme a zašľaháme olej a teplú vodu. Múku, prášok do pečiva, soľ a kakao preosejeme a všetko dobre premiešame. Múčnu zmes zľahka varechou vmiešame do vaječného základu.
  2. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 10 minút.
  3. Upečený korpus preklopíme aj s papierom na pečenie na vlhkú utierku.
  4. Zrolujeme a necháme krátko vychladnúť.
  5. Suroviny na plnku + práškový cukor.
  6. Mascarpone, tvaroh a preosiaty práškový cukor krátko vymiešame mixérom. Pridáme Nutellu a zašľaháme.
  7. Korpus rozvinieme boky papiera na pečenie uvoľníme. Na korpus rozotrieme pripravenú plnku, trocha necháme na potretie vrchu rolády. Korpus s plnkou pomocou papiera zrolujeme. Papier na pečenie odstránime a vrch rolády potrieme zvyškom plnky. Dáme do chladničky stuhnúť.
  8. Suroviny na polevu.
  9. Čokoládu pokrájame na menšie kúsky, dáme nad vodný kúpeľ a za občasného miešania rozpustíme. Zložíme z vodného kúpeľa a za horúca po lyžiciach primiešame kyslú smotanu.
  10. Roládu polejeme čokoládovou polevou a dáme ju do chladničky stuhnúť.
  11. Pred podávaním roládu pokrájame horúcim nožom a ozdobíme, ja som si cukrárske zdobenie pripravila z bielej čokolády. Dobrú chuť.