Čokoláda
Čokoláda s orechami a sušeným ovocím
Autor receptu: redakcia
Takáto vyšperkovaná čokoláda môže byť skvelým darčekom. A nielen pre deti.
Postup
- 300 g horkej čokolády nalámeme do misky
a rozpúšťame v mikrovlnnej rúre, premiešavame každých 15 – 20 sekúnd, čokoláda nesmie zhorieť. Čokoládu zahrievame na teplotu asi 45 °C. Vyberieme z mikrovlnky, za stáleho miešania pridáme zvyšných 100 g polámanej horkej čokolády. Rovnakým spôsobom spracujeme aj bielu čokoládu.
- Tekutú horkú čokoládu rozotrieme
na papier na pečenie na veľkosť asi 20 x 20 cm. Bielu čokoládu nepravidelne nalejeme na horkú, špajdľou premiešame a vytvoríme mramorový efekt. Posypeme arašidmi, nasekanými lieskovcami, sušenými brusnicami a lyofilizovanými malinami.
- Ešte pred stuhnutím naznačíme nožom jednotlivé diely a po stuhnutí nalámeme.
- Nalámané kúsky môžeme zabaliť do celofánu a previazať ozdobnými stužkami.
- TIP: Netradičnú príchuť čokolády, vytvoríme pridaním rôznych korenín. Vynikajúco chutí rozdrvené ružové a zelené korenie či mleté perníkové. Príchuťou pre gurmánov je štipka čili alebo soli.