Malinová torta

Čoko-malinovo-banánová torta s korpusom bez múky

Autor receptu: siuuu

Veľmi lahodná kombinácia chutí. Nechala som sa zlákať korpusom bez múky (z ovsených vločiek), ktorý som chcela vyskúšať.* A samozrejme malinovou vrstvou - maliny milujem, aj keď by som ich veľmi nemala jesť. Z pôvodného receptu som použila iba korpus a malinovú vrstvu - doplnila som banánovú vrstvu, iný krém a inú polevu. Rozpis je na formu s priemerom 24 cm. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/04/cokoladovo-malinovo-bananova-torta.html

10-12
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som si pripravila malinovú vrstvu, ktorá potrebuje vychladnúť. Mrazené maliny, vodu a cukor som rozvarila. Pôvodne som chcela zmes prepasírovať, ale nakoniec som sa na pasírovanie vybodla. V troche vody som rozmiešala vanilkový puding a pridala som ho do vriacej zmesi, pár minút som povarila a za občasného miešania som nechala vychladnúť.
  2. Pokiaľ chladla malinová náplň, upiekla som korpus, ktorý tiež musí po upečení vychladnúť. Najskôr som vyšľahala bielky so štipkou soli na pevný sneh. Následne som vyšľahala žĺtky s banánom a mliekom. Zvyšné suché suroviny som zmiešala a postupne prišľahala k žĺtkovo-banánovej zmesi. Nakoniec som zľahka vmiešala sneh z bielkov. Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Pôvodný recept uvádza dobu pečenia 35 minút, ale záleží ako ktorá rúra pečie (skúška špajdľou alebo špáradlom). Korpus som nechala trocha vychladnúť vo forme, potom som nožom obrezala okraje, vybrala z formy, odstránila papier na pečenie a na mriežke nechala vychladnúť.
  3. Krém bola rýchlovka - tentoraz som použila hotový výrobok, ktorý bolo potrebné minúť. Tento krém nepoužívam často, iba výnimočne, ale chuťovo je výborný, najmä po pridaní rumu 😋😉😍. Dala som menej mlieka ako bolo uvedené v návode, aby bol krém hustejší, pridala som rum a kúsok mäkkého masla. Ale pokojne môžete použiť váš obľúbený čokoládový krém (v originál recepte túto vrstvu tvoril uvarený čokoládový puding - ale puding v tomto prevedení ja do seba nedostanem).
  4. A môžeme vrstviť : na korpus som dala malinovú vrstvu, polovicu krému, na kolieska pokrájaný banán, zvyšok krému a čokoládovú polevu, ktorú som pripravila tak, že som zohriala smotanu až po bod varu a horúcou som zaliala posekanú čokoládu - rozmiešala som do hladka (používam mliečnu čokoládu, pretože polevu z horkej mi doma z určitých dôvodov niektorí členovia domácnosti odmietajú - ale pokojne použite polevu z horkej čokolády, ak máte radi). Nechala som trocha stuhnúť či skôr zachladiť v chladničke.
  5. Banány sa mi trocha v kréme stratili - ale tvorili súvislú vrstvu ;-) Chuťovo je to naozaj veľmi lahodná kombinácia. Korpus z ovsených vločiek a banánu je chuťovo lahodný, aj keď kúsok menej vláčny ako klasický korpus s múkou - ale v spojení s malinovou vrstvou a krémom to vôbec nevadí a nie je to skoro vôbec cítiť.