Citrónový koláč (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Nadýchaný a jednoduchý

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr vyšľaháme sneh. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a postupne pridáme šťavu z citróna a pomaranča.
  2. V preosiatej múke rozmiešame citrónovú kôru, kypriaci prášok a jemne vmiešame do žĺtkovej masy varechou, nie šľahačom (cesto je po upečení ľahké, nadýchané)
  3. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
  4. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (použila som s rozmerom 36 x 26 cm). Pečieme približne 25 minút na 180 °C.
  5. Po vychladnutí koláč polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že preosiaty cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 1 PL vody a ak je poleva hustá rozriedime ju citrónovou šťavou, ak je zas riedka pridáme ešte cukor. (Ak chcete na veľkosť tohto plechu mať polevu v hrubšej vrstve, tak treba spraviť z dvojnásobnej dávky).
  6. Dobrú chuť!