Makový koláč

Citrónovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jeden z naj koláčov. U nás vyhral miestnu súťaž. Kam príde (teda všade, kam ho prinesiem), zožne slávu.* Možno sa zdá, že je tam veľa cukru, ale verte mi, všetko je akurát. Recept je podľa Delia Smith.

8-10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosejeme. Pridáme mäkké maslo, cukor, vajcia, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru a mak. Mixérom všetko vymiešame do hladkej hmoty, asi tak 1 minútu.
  2. Cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 20 cm. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 minút na 170 stupňov.
  3. Zatiaľ si pripravíme sirup a posýpku. Jednoducho všetky ingrediencie na posýpku spolu zmiešame a to isté urobíme aj so sirupom.
  4. Keď je koláč upečený, ešte horúci ho husto popicháme špajchľou a polejeme sirupom.
  5. Nakoniec trochu vlhký koláč posypeme posýpkou.