Makový koláč
Citrónovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Jeden z naj koláčov. U nás vyhral miestnu súťaž. Kam príde (teda všade, kam ho prinesiem), zožne
slávu.*
Možno sa zdá, že je tam veľa cukru, ale verte mi, všetko je akurát. Recept je podľa Delia Smith.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosejeme. Pridáme mäkké maslo, cukor, vajcia, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru a mak. Mixérom všetko vymiešame do hladkej hmoty, asi tak 1 minútu.
- Cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 20 cm. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 minút na 170 stupňov.
- Zatiaľ si pripravíme sirup a posýpku. Jednoducho všetky ingrediencie na posýpku spolu zmiešame a to isté urobíme aj so sirupom.
- Keď je koláč upečený, ešte horúci ho husto popicháme špajchľou a polejeme sirupom.
- Nakoniec trochu vlhký koláč posypeme posýpkou.