Citrónové zapletané rožky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dosť často si pečiem doma pletenky, lebo sú výborné s maslom ku čaju..dnes som ich urobila v podobe rohlíkov..nie sú plnené plnkou, iba do cesta som pridala na spestrenie strúhanú citrónovú kôru..hotové rožky som potrela maslom a namočila do cukru zmiešaného s vanilkou..

16
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som si preosiala múku...pridala som soľ a maslo...všetko som spolu zmrvila..
  2. pridala som vykysnutý kvások a vajce..pokiaľ vaša múka vyžaduje menšie množstvo mlieka, upravte si podľa toho môj recept..
  3. nastrúhanú citrónovú kôru z celého citrónu...
  4. poriadne som spracovala cesto najprv v miske a keď sa mi prestalo lepiť na boky misy, preložila som ho na pracovnú dosku...tu som ho poriadne vypracovala na nelepivé hladké cesto..
  5. nechala som ho 45 min. vykysnúť.../mám droždie z Maďarska, potrebuje kratšiu dobu kysnutia/
  6. cesto som znova premiesila,,,urobila som si z neho malé bochníčky..záleží ale od vás, aké veľké chcete mať rožky...podľa toho si urobte bochníčky...treba si to najprv vyskúšať...len tak som si odrezala z cesta bochník a vyšúľala...zplietla a ukázalo mi , asi aké veľké by mali byť bochníčky..takže som si urobila 16 kusov..
  7. ešte dodám, že toto cesto je výborné, pokiaľ sa vám nepodarí pekne zapliesť, dá sa stále rozpliesť a znova upraviť..snažila som sa robiť rovnako veľké oblúčiky, aby boli rožky krajšie..treba si ale jeden koniec pridržať a iba jednou rukou vypletať..
  8. zapletené rožky som upravila a ukladala na doske..tu ich zvyknem aj potierať žltkom, aby sa mi už na pečiaci papier nelepili a nebránili zdvihnutiu cesta..ak sa niektorý predsa len rozpletie, treba rozpliesť a upraviť..
  9. ukladala som ich na plech..
  10. trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 15 min..pokiaľ by ste chceli niečo vylepšiť, stačí rožky posypať orechami, alebo semienkami...
  11. kým sa rožky piekli, pripravila som si maslo na potieranie a cukor na obaľovanie..ešte horúce rožky na papieri som potrela maslom a namočila do cukru..
  12. čo dodať...sú výborné..
  13. ja som k nim podávala jablkový čaj so škoricou a citrónom...dobrú chuť..