Citrónový zákusok
Citrónové rezy s pudingovo-tvarohovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tieto rezy som piekla pre radosť k meninám.* Šťavnaté, svieža poleva dodáva poriadnu dávku citrónovej chute. Môžete upiecť a urobiť
radosť na sviatky, rodinné oslavy.
33-36 porcií |
110 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Bielky vyšľaháme na 3. stupni mixéra so štipkou soli do penista. Postupne po lyžiciach pridávame cukor a na najvyššom stupni mixéra vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po jednom zašľaháme žĺtky, striedavo olej a teplú vodu. Múku hladkú a polohrubú preosejeme a zmiešame spolu.
- Múku varechou vmiešame do vaječného základu. Plech 25x35 cm, boky vymastíme maslom, vysypeme
múkou. Spodnú časť vyložíme
papierom na pečenie.
- Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút.
- Korpus po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí boky uvoľníme z formy.
- Suroviny na krém. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
- Tvaroh, vanilkový cukor, šťavu a kôru z citróna premiešame spolu. Po vychladnutí puding prešľaháme a pridávame po častiach zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky a rozmiešaný tvaroh.
- Korpus preložíme na pracovnú dosku, prekrojíme pomôckou alebo dlhým nožom na dve rovnaké časti. Spodnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom a polovicou krému.
- Na krém ukladáme piškóty, ktoré namáčame do sirupu (džúsu), u mňa sunqick. Rozotrieme zvyšok krému, uhladíme. Vrchnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom a preložíme natretou stranou na krém. Zľahka pritlačíme, zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.
- Citrónová poleva: Cukor práškový zmiešame so sirupom, olejom, horúcou vodou a vymiešame hladkú
polevu. Polejeme po celom zákusku, dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí krájame horúcim zúbkovaným nožom. Dobrú chuť.