Citrónový zákusok
Citrónové rezy s polevou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Citrónová plnka a poleva dodávajú zákusku príjemnú sviežu
chuť.
16 porcií |
50 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto. Žĺtky vyšľaháme dopenista, pridáme kryštálový a vanilínový cukor a vyšľaháme dohladka. Vlejeme citrónovú šťavu, múku preosejeme a spojíme s práškom do pečiva.
- Múku s kypriacim práškom vmiešame do žĺtkovej peny, cesto je tuhé. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta.
- Plech 30x40cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 15 minút.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, potom ho pozdĺžne prekrojíme na tri rovnaké časti. Boky upravíme.
- Suroviny na plnku.
- V mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme kryštálový a vanilínový cukor a uvaríme hustý puding. Po uvarení za horúca do pudingu primiešame citrónovú šťavu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme dohladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
- Spodný korpus potrieme pikantným lekvárom, potrieme plnkou, trocha plnky odložíme na zdobenie. Postup opakujeme vrstvením, vrchný korpus nepotrieme lekvárom.
- Naplnené rezy na malú chvíľu zaťažíme.
- Boky potrieme plnkou. Zbytok plnky dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a vrch zákuska ozdobíme. Pripravíme cukor a citrónovu šťavu na polevu.
- Šťavu z citróna a cukor vymiešame dohladka.
- Polevou polejeme povrch zákuska a odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.