Citrónový zákusok

Citrónové rezy s polevou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Citrónová plnka a poleva dodávajú zákusku príjemnú sviežu chuť.

16
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto. Žĺtky vyšľaháme dopenista, pridáme kryštálový a vanilínový cukor a vyšľaháme dohladka. Vlejeme citrónovú šťavu, múku preosejeme a spojíme s práškom do pečiva.
  2. Múku s kypriacim práškom vmiešame do žĺtkovej peny, cesto je tuhé. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta.
  3. Plech 30x40cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 15 minút.
  4. Upečený korpus necháme vychladnúť, potom ho pozdĺžne prekrojíme na tri rovnaké časti. Boky upravíme.
  5. Suroviny na plnku.
  6. V mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme kryštálový a vanilínový cukor a uvaríme hustý puding. Po uvarení za horúca do pudingu primiešame citrónovú šťavu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme dohladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
  8. Spodný korpus potrieme pikantným lekvárom, potrieme plnkou, trocha plnky odložíme na zdobenie. Postup opakujeme vrstvením, vrchný korpus nepotrieme lekvárom.
  9. Naplnené rezy na malú chvíľu zaťažíme.
  10. Boky potrieme plnkou. Zbytok plnky dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a vrch zákuska ozdobíme. Pripravíme cukor a citrónovu šťavu na polevu.
  11. Šťavu z citróna a cukor vymiešame dohladka.
  12. Polevou polejeme povrch zákuska a odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.