Cisársky trhanec

Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky zmiešame s múkou, mliekom, so soľou a s cukrom podľa chuti. Do pripraveného cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Na masle pečieme hrubšie palacinky, ktoré počas pečenia rozdelíme na menšie kusy. Posypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať.
  2. Očistenú dulu nakrájame a dáme variť do menšieho množstva vody. Rozvarenú dulu prepasírujeme a necháme vychladnúť.
  3. Z kryštálového cukru pripravíme karamel, (časť odoberieme na ovocný gél). Karamel osolíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho nalámeme na menšie kusy, dáme do mixéra a rozdrvíme na prach. Mascarpone ochutíme karamelovým prachom a pridáme pyré z duly.
  4. Ovocný gél: K odobranému karamelu pridáme červené víno, maliny, černice a zredukujeme. Prepasírujeme a pridáme namočenú želatínu. Pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vychladenú zmes vymixujeme na gél. Podávame k trhancu spolu s dulovým krémom a čerstvým ovocím.