Cícerová s koriandrovým pestom

Autor receptu: varicdaniel

Cícer je veľmi vďačná surovina a dá sa z neho za krátky čas vykúzliť chutná polievka s nádychom blízkovýchodnej (najmä marockej) kuchyne. Či už použijete cícer namáčaný alebo konzervovaný, odvďačí sa vám príjemnou nevtieravou chuťou.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, budú jej stačiť tri minútky. Pridajte nadrobno nasekaný cenak a po minúte i korenie. Zľahka opečte a zalejte polovicou vývaru. V ňom následne uvarte nadrobno nakrájané zemiaky. Keď sú hotové, polovicu, teda asi jeden zemiak odoberte bokom. Do vývaru pridajte cícer a dohladka umixujte tyčovým mixérom. Vlejte zvyšok vývaru, premiešajte a priveďte k varu. Ochutnajte, prípadne dosoľte (závisí od použitého vývaru). Vložte uvarený zemiak.
  2. Cícer má príjemnú zemitú chuť ale pomerne nevýraznú a vyslovene si pýta niečo svieže. Preto som polievku doplnil koriandrovým pestom. Šťavu a kôru z citróna, rozmixujte so zázvorom, píniovými jadrami, koriandrovou vňaťou a dolaďte olejom na požadovanú konzistenciu. Polievku podávajte s pestom, kopčekom kyslej smotany a čerstvým mletým čiernym korením.
  3. V pôvodnom recepte boli i konzervované rajčiny, určite polievke neuškodia, chcel som ale docieliť, aby vynikla chuť cíceru. Čo sa týka pesta, je to vlastná tvorba, ktorú môžete podľa ľubovôle meniť (limetky, mandle a pod.), len by som zachoval kyslosť, ktorá vytvára pekný kontrast.