Cícerová polievka - šajtarská (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto je tiež jedna polievok ktoré robila babka. Otec aj z dedom sa jej nevedeli dojesť. Babka im ju dávala do konvierika keď išli robiť šajty. To si pamätajú starší ľudia je to drevo rezané na meter a ukladané do výšky 1 metra. Teraz sa to menuje priestorový meter.

8 - 10
porcií
15 minút minút
príprava
25 - 30 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny si vopred pripravím. Je to na 5 l.
  2. Nie je tam zemiak ten počas varenia. Cícer si prepláchnem v sitku. Mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak si pokrájam na drobno. Slaninu pokrájam na malé kúsky a tu dám ako prvú do hrnca na sporáku. Keď slanina pustí masť pridám cibuľu. Restujem.
  3. Ak je cibuľa sklovitá a slanina oškvarená pridám mrkvu s petržlenom. Nechám zeleninu chvíľu zatiahnuť.
  4. Potom pridám cesnak pár krát premiešam a odstavím zo sporáka. Teraz do toho dám mletú červenú papriku nechám ju par sekúnd rozpustiť. Ďalej dám do hrnca cícer premiešam a hrniec dám znovu na sporák. Z cícera si odložím asi 5 lyžíc na záver.
  5. Na sporáku to hneď zalejem horúcou vodou a paradajkami z konzervy aj s nálevom. Okorením čerstvo pomletím korením a osolím. Nechám variť. Ako sa polievka rozvarí dám do nej surovú klobásku variť. Teraz si očistím a nakrájam zemiak a pridám do polievky. Po chvíľke varenia klobásku vyberiem nechám chladnúť. Zhruba po 15 minútach je všetko mäkké. Zoberiem hrniec zo sporáka a ponorným mixérom dobré rozmixujem a dám späť na sporák. Teraz do polievky vložím zvyšný cícer a klobásku krájanú na drobné kúsky. Nechám chvíľu povariť a vložím do polievky nakrájanú petrželovú vňať.
  6. Odstavím zo sporáka nechám asi 15 minút postať nech prejdú chute a môžeme podávať s chlebom. Táto polievka je uvarená do pol hodiny je sýta a chutná. Môžte si uvariť a skúsiť a kto nie nevie o čo prichádza. Tak želám dobrú chuť.