Cícer namiesto zemiakovej kaše

Autor receptu: dvorka

Mám rada zeleninové jedlá a rada skúšam nové nám dostupné suroviny a varianty. Cícer je stará strukovina, ale zabudnutá. Pred časom som ho kúpila a skúšala polievku. Dnes som urobila chrumkavé zeleninové jedlo z brokolice a k nej namiesto zemiakovej kaše roztlačený cícer.

3
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cícer som premyla, dala do misky a zaliala vodou. Po hodine som vodu zliala a dala novú. Nechala som ešte hodinu v miske. V tlakovom hrnci som si uvarila cícer len s hrsťou čerstvej petržlenovej vňate asi hodinku.
  2. Brokolicu som rozdelila na ružičky, umyla a zaliala vriacou vodou a v nej nechala 15 minút. NEVARILA som ju už. Zmäkla, schrumkavela a dostala krásnu sýtu farbu. Fotka sa však nevydarila.
  3. Nastrúhala som si mrkvu z mojej záhradky čo mi ešte od jesene ostala a dala som si roztopiť maslo. Pravé kravské.
  4. Vodu z cíceru som zliala. Kto chce, môže ju pridať do polievky. K cíceru som priliala za naberačku vody z brokolice, pár plátkov masla a len štipku soli. Roztlačila som pučidlom. Ale nie úplne do hladka, ja mám rada keď mi pod zubami ešte niečo chrumká.
  5. Brokolicu som uložila na tanier, poliala maslom, pridala cícerovú kašu a mrkvu. Cítila som sa skoro ako zajko, ale zachrukala som si do sýtosti. Viem si túto cícerovú prílohu predstaviť aj s inou zeleninou, ale aj s bravčovým alebo baraním mäsom.