Cícer namiesto zemiakovej kaše
Autor receptu: dvorka
Mám rada zeleninové jedlá a rada skúšam nové nám dostupné suroviny a varianty.
Cícer je stará strukovina, ale zabudnutá. Pred časom som ho kúpila a skúšala polievku. Dnes som urobila chrumkavé zeleninové jedlo z brokolice a k nej namiesto zemiakovej kaše roztlačený cícer.
3 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Cícer som premyla, dala do misky a zaliala vodou. Po hodine som vodu zliala a dala novú. Nechala som ešte hodinu v miske. V tlakovom hrnci som si uvarila cícer len s hrsťou čerstvej petržlenovej vňate asi hodinku.
- Brokolicu som rozdelila na ružičky, umyla a zaliala vriacou vodou a v nej nechala 15 minút. NEVARILA som ju už. Zmäkla, schrumkavela a dostala krásnu sýtu farbu. Fotka sa však nevydarila.
- Nastrúhala som si mrkvu z mojej záhradky čo mi ešte od jesene ostala a dala som si roztopiť maslo. Pravé kravské.
- Vodu z cíceru som zliala. Kto chce, môže ju pridať do polievky. K cíceru som priliala za naberačku vody z brokolice, pár plátkov masla a len štipku soli. Roztlačila som pučidlom. Ale nie úplne do hladka, ja mám rada keď mi pod zubami ešte niečo chrumká.
- Brokolicu som uložila na tanier, poliala maslom, pridala cícerovú kašu a mrkvu. Cítila som sa skoro ako zajko, ale zachrukala som si do sýtosti. Viem si túto cícerovú prílohu predstaviť aj s inou zeleninou, ale aj s bravčovým alebo baraním mäsom.