Cibuľová polievka s muškátovým orieškom (fotorecept)
Autor receptu: remi
Recept pochádza z Anglicka z grófstva Leicestershire. Dostal som sa k nemu kvôli využitiu muškátového orieška keď som začal pred rokmi "pokukávať" po varení...
Je to skvelá polievka na slávnostné chvíle. Najčastejšie pripravujem cez voľné víkendy, keď čakáme návštevu.
Postup
- Keďže túto polievku som skúsil už s mnohými variáciami, je možné syr s modrou plesňou nahradiť nivou. Nedoporučujem Oravskú ani inú slaninu. Anglická dodá polievke s kombináciou s korením nezameniteľnú chuť.
- Do kastróla nalejeme mlieko, pridáme bobkový list, čerstvo postrúhanú 1/4 lyžičky muškátového orieška ( ak nie je čerstvý, tak už postrúhaný), pridáme rozotretý cesnak cez nôž a necháme zovrieť.
Keď nám mlieko s prísadami zovrie, odstavíme a necháme 20 min vylúhovať.
- Vo väčšom kastróle roztopíme maslo ( ideálne roztopiť v troche oleja), pridáme cibuľu ( najrájanú na tenké ale veľké plátky, kolieska)a na miernom ohni ju pražíme asi 10 minút. Občas samozrejme premiešame.
- Prisypeme múku, za stáleho miešania pražíme asi ďalšie 2 minúty. Následne precedíme mlieko s vylúhovaným korením a postupne pridávame do spenenej cibule s múkou.
Prilejeme vývar, posolíme a okoreníme.
Necháme prísť k varu a následne čiastočne odokryté 6-8 minút pomaly varíme.
- Následne dáme z ohňa dolu a dohladka rozmixujeme. Pridáme slaninu na drobno pokrájanú a prilejeme smotanu, a ešte na miernom ohni pomaly prihrievame.
- Podávame posypané na kocky (kolieska) syrom s plesňou.
DOBRÚ CHUŤ!