Chvost morského raka (lobster tail) s romain šalátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Chvost z morského raka, je dobrota z najlahodnejších. Ak si chcete u krásnej pani, ktorá Vás pri sebe strpí, naozaj „šplhnúť“, tak ma prosím, ráčte kopírovať! Po ochutnaní takto naservírovanej pochúťky uvidíte jej reakciu a budete odmenení láskou i vďakyplnými pohľadmi. Uznávam, je to delikatesa finančne náročnejšia, ale raz za čas, trebárs pri oslave spoločného výročia, či pri „odprosovaní a udobrovaní sa“ po bežných partnerských nedorozumeniach, či Vašich ehmm „prešľapoch“ to určite zvládnete!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
6-9 minút
tepelná úprava

Postup

  1. … nie, to nie, nebol som až taký veľký hriešnik, čomu by nasvedčoval počet (∑) chvostov, ale zhodou okolností som „zakopol“ do ich ceny s úžasnou zľavou! No, tak potom kúpiť, či nekúpiť!? To je otázka! Ich príprava je naozaj jednoduchá. Zo špeciálnych nástrojov budete potrebovať iba nožnice na hydinu, s ktorými som na „bruchu“ prestrihol (po obidvoch stranách) priesvitnú „kaučukovú“ blanu chvosta a následne som každý umyl pod tečúcou vodou a osušil papierovým obrúskom. Vo väčšej panvici som z 2 PL oleja a 2 PL masla zhotovil horúcu „emulziu“, do ktorej som, pancierom hore, chvosty uložil,
  2. keď po okrajoch dostali peknú „lososovú“ farbu asi 3÷4´, otočil som ich pomocou kuchyňských klieští
  3. a odkryté „brušká“ som PL horúcim výpekom občas oblieval ďalšie 3÷4´ (PL som vzal do ľavej ruky a pravou som pre Vás odfotil tento záber)
  4. spravidla nekupujem šalátové dresingy; vyšľahám spolu 1÷2 PL jablčného octu s olivovým olejom (v tomto prípade je naozaj vhodný extra panenský, pretože nebude nasledovať jeho tepelná úprava) a pridám to, na čo v danom momente máme chuť (ančovičky, cesnak, horčicu, citrónovú šťavu, med, …, čerstvo nastrúhaný ďumbier, či iné korenie). Dôkladne vymiešam a potom nanesiem na náš čerstvý bio šalát. Potrebné ingrecie som uviedol v prehľade použitých surovín. Ale kľudne použite výber podľa Vašich chutí a možností.
  5. mäso z panciera vyberiem zaužívanou „fintou“; rozšírený koniec chvosta (ako „motýlik“) chytím do utierky, trošku ohnem, mäso uchopím do kuchyňských kliešti a ťahom dopredu už ľahko vytiahnem a pokrájam asi na 25 mm kúsky; nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; na pravej strane je iba „červený pancier“ z chvosta morského raka ako dekorácia; jeho mäso až teraz osolím (kto chce môže posypať čerstvo mletým korením), medzi „mesiačikmi“ paradajok a šalátom, môže sa poliať teplým rozpusteným maslom a priložiť segment citróna, alebo mištička s jeho šťavou. Takto pripravená „chuťovka“ je ľahko stráviteľná a krásne voňavá.