Chutný bezlepkový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: majkas
Tento recept som našla ako video na youtube, kde ho po anglicky predvádza pani s francúzskym akcentom :). Veľmi ho chválila, tak mi nedalo ho nevyskúšať. Keďže ešte nemám pekárničku, piekla som ho v rúre. A výsledok celkom za to stál :) Chlebík je ozaj veľmi chutný, po upečení bol krásne voňavý a mäkkučký.
14 porcií |
45 minút príprava |
50 minút na 220/180 °C |
Postup
- Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.
- Do misky postupne pridávame tekuté suroviny v poradí ako sú uvedené v zozname surovín a premiešame. Ocot som použila vinný balzamikový, olej panenský olivový. Čo sa týka vajíčok, v originál recepte pani odvážila presne 160g vajec bez škrupinky, ja som to zo srandy vážila tiež, moje 3 ks M-kových vajíčok mali 151g :)
- Pridáme sypké suroviny, droždie ako posledné. Rovnako postupujeme pri použití pekárničky.
- Vymiesime cesto, robota som nechala pracovať asi 5 minút. Cesto bolo po vymiesení konzistenciou také hutnejšie.
- Hotové cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy. Lyžicou namočenou v studenej vode ho vo forme pekne zarovnáme.
- Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 30 min (vraj by to malo zdvojnásobiť objem, čo sa u môjho nestalo, ale nijako mu to neublížilo, pretože krásne narástol pri pečení).
- Naspodok rúry dáme misu s vodou. Dostatočná vlhkosť v rúre zabezpečí, že chlebík nebude po upečení vysušený. Vykysnutý chlebík dáme piecť do rúry predhriatej na 220st. Po 5 minútach teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte 40-45 min.
Pri pečení v pekárničke to pani zapla na 2 hodinový program.