Tekvicová polievka

Chutná krémová tekvicovo-jablková polievočka (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Veľmi rada skúšam nové kombinácie chutí, preto ma zaujal aj tento recept, ktorý som zazrela niekde na internete.* V minulosti som robila batatovú aj zemiakovú polievku s jablkom a neboli vôbec zlé, tak som vyskúšala aj kombináciu s tekvicou a musím povedať, že táto kombinácia je TOP. Recept som si jemne upravila podľa svojich chutí. Je to naozaj veľmi lahodná polievka - zaraďujem medzi moje TOP polievky.

3-4
porcie
35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu umyjeme, očistíme a pokrájame na menšie kusy. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a prekrojíme na menšie kusy (ja používam najradšej jablká Golden delicious, ktoré mi prídu také sviežejšie, alebo občas Granny Smith). Cesnak ošúpeme a pokrájame na plátky, posypeme tymianom. Toto všetko pokvapkáme 1 PL olivového oleja, premiešame.
  2. V rúre upečieme do mäkka (180 °C asi 30-35 minút).
  3. Pokiaľ sa pečie tekvica, jablko a cesnak - zohrejeme vývar, očistíme a nadrobno pokrájame šalotku a ku koncu pečenia ju na zvyšku olivového oleja orestujeme. Pridáme upečenú tekvicu, jablko a cesnak, zalejeme teplým vývarom (vývaru dávam asi 0,5 -1 cm nad suroviny) a varíme cca 15-20 minút.
  4. Rozmixujeme. Ochutíme soľou, korením, pridáme kokosové mlieko (ja používam zvyčajne light verziu - je tekutejšia a menej kalorická) - množstvo mlieka sa môže líšiť od hustoty rozmixovanej zmesi. Môžete samozrejme použiť aj smotanu, klasické mlieko, vývar alebo vodu - ale chuť bude iná. Ochutíme soľou, korením, štipkou rasce a korením karí. Podávame teplé - ja som posypala vylúpanými tekvicovými semienkami (súbežne s pečením tekvice a jablka som upiekla aj semienka z použitej tekvice) a čerstvým tymianom. Dobrú chuť.