Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pstruh je u nás doma obľúbená rybka. Obyčajne ho upečiem na masle, po predchádzajúcom nasolení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Teraz som pridala ešte čerstvo mleté korenie a tesne pred pečením som pstruha obalila v múke. Rybku som sprudka opiekla v rozpálenom masle z oboch strán pekne do červena a do chrumkava. Na tanieri som upečeného pstruha posypala petržlenovou vňaťou, aj zemiaky, ktoré som preliala výpekom z ryby.

1
porcia
10 minút
príprava
5 + 5 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuchynsky upraveného pstruha som umyla pod tečúcou vodou a osušila som ho papierovou kuchynskou utierkou. Ak máte mrazeného pstruha, najprv ho nechajte úplne rozmraziť pri izbovej teplote a dalej postupujete rovnako.
  2. Do pstruha som ostrým nožom spravila z oboch strán zárezy cca 3 cm vzdialené od seba a hlboké asi 2 - 3 mm.
  3. Pstruha som osolila zvonka i zvnútra.
  4. Okorenila som ho čerstvo mletým čierny korením, korenie a soľ som vmasírovala aj do zárezov.
  5. Pstruha som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ho odpočívať 4 hodiny pri izbovej teplote.
  6. Obalila som ho v hladkej múke, ale ať tesne pred pečením, aby múka nenavlhla - nevytvorila by sa chrumkavá kôrka pri pečení. Prebytočnú múku som z ryby sklepala.
  7. V panvici som rozpálila olej a maslo, musí byť naozaj dobre rozpálené, inak sa pstruh nebude piecť, ale dusiť. Opiekla som ho z oboch strán do chrumkava a do červena, čo trvalo asi 5 minút z každej strany
  8. Podávala som pečeného pstruha s varenými novými zemiakmi, ktoré som preliala výpekom a posypala petržlenovou vňaťou. K rybke som pridala aj lievik z citrona. Rybka bola správne ochutená, kožička krásne chrumkavá a obedík bol chutný a prudko jedlý, rýchlo sa minul.