Chrumkavý pstruh na čiernom korení (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pstruh je u nás doma obľúbená rybka. Obyčajne ho upečiem na masle, po
predchádzajúcom nasolení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Teraz som pridala ešte
čerstvo mleté korenie a tesne pred pečením som pstruha obalila v múke. Rybku som
sprudka opiekla v rozpálenom masle z oboch strán pekne do červena a do chrumkava.
Na tanieri som upečeného pstruha posypala petržlenovou vňaťou, aj zemiaky, ktoré som
preliala výpekom z ryby.
1 porcia |
10 minút príprava |
5 + 5 minút na 100 °C |
Postup
- Kuchynsky upraveného pstruha som umyla pod tečúcou vodou a osušila som ho papierovou kuchynskou utierkou. Ak máte mrazeného pstruha, najprv ho nechajte úplne rozmraziť pri izbovej teplote a dalej postupujete rovnako.
- Do pstruha som ostrým nožom spravila z oboch strán zárezy cca 3 cm vzdialené od seba a hlboké asi 2 - 3 mm.
- Pstruha som osolila zvonka i zvnútra.
- Okorenila som ho čerstvo mletým čierny korením, korenie a soľ som vmasírovala aj do zárezov.
- Pstruha som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ho odpočívať 4 hodiny pri izbovej teplote.
- Obalila som ho v hladkej múke, ale ať tesne pred pečením, aby múka nenavlhla - nevytvorila by sa chrumkavá kôrka pri pečení. Prebytočnú múku som z ryby sklepala.
- V panvici som rozpálila olej a maslo, musí byť naozaj dobre rozpálené, inak sa pstruh nebude piecť, ale dusiť. Opiekla som ho z oboch strán do chrumkava a do červena, čo trvalo asi 5 minút z každej strany
- Podávala som pečeného pstruha s varenými novými zemiakmi, ktoré som preliala výpekom a posypala petržlenovou vňaťou. K rybke som pridala aj lievik z citrona. Rybka bola správne ochutená, kožička krásne chrumkavá a obedík bol chutný a prudko jedlý, rýchlo sa minul.