Jablkové koláče

Chrumkavé jablkové šatôčky z tvarohového cesta (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Zvonku chrumkavé, vnútri šťavnaté. Veľmi jednoduchý recept na výborné šatôčky z tvarohového cesta plnené jablkami.* Šatôčky nie sú presladené, chutia lahodne, pripravujú sa rýchlo ale aj zjedené sú veľmi rýchlo :)

16
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Šatôčky som pripravovala z dvojitej dávky surovín. Maslo pred prípravou dáme na 15-20 minút do mrazničky, aby stuhlo. Do misy preosejeme múku, stuhnuté maslo obalíme múkou a nastrúhame na hrubšie slížiky.
  2. Nastrúhané maslo premiešame s múkou, aby sa obalilo, pridáme soľ, tvaroh a zamiesime cesto. Dlho nemiesime, len aby sa spojili všetky suroviny. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  3. Medzitým pripravíme plnku. Jablka očistíme a nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme škoricou, kryštálovým a vanilínovým cukrom, pridáme vo vode rozmiešaný škrob a privedieme zmes k varu. Varíme asi 1-2 minúty za stáleho miešania do zhustnutia. Uvarenú plnku necháme vychladnúť. Aby rýchlejšie chladla, môžeme ju vyložiť na plytký tanier.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na štvorec s veľkosťou asi 40x40 cm. Radielkom cesto nakrájame na štvorce asi 10x10 cm. Na každý štvorec dáme trochu plnky a zložíme do trojuholníka, okraje trochu pritlačíme prstami a vidličkou.
  5. Šatôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C asi 25 minút do zlatista.
  6. Upečené posypeme práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať. Dobrú chuť.