Domáce rožky

Chrumkavé domáce rožky s rascou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Upiekla som na raňajky jednoduché domáce rožky posypané rascou.

20
porcií
80 minút
príprava
22 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si kvások - vo vlažnej vode som rozmiešala sušené droždie a pridala som len malú lyžičku cukru.
  2. Do misy som dala soľ a preosiala všetky múky. Teraz som kúpila hladkú múku na kváskovanie a zohnala som aj hladkú chlebovú múku Gyermelyi z Maďarska. Do cesta chlebového i pešivového vždy pridávam trošku hrubej múky a aj špaldovú. Chlieb i pečivo je chutnejšie. K múčnej zmesi som pridala vykysnutý kvások a ručne som vymiesila cesto. Napokon som pridala olej a ešte premiesila.
  3. Vymiesené cesto som poprášila múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala cesto vykysnúť.
  4. Cesto za 45 minút krásne vykyslo.
  5. Vyložila som ho na múkou posypanú plochu a odkrajovala som z neho 50 g kúsky (vážila som).
  6. Všetky bochníky som ešte premiesila.
  7. Z bochníkov som vaľkala trojuholníky - takto nejak alebo ešte aj krajšie ako tento.
  8. Každý trojuholník cesta som zrolovala a ohla do tvaru rožteka.
  9. Rožky som uložila na dva plechy, potrela som ich mliekom a posypala celou rascou.
  10. Rúru s ventilátorom som nechala vyhriať na 200 °C, vložila som oba plechy a po 7 minútach som znížila teplotu na 180 °C a dopiekla ešte 15 minút.
  11. Upečené chrumkavé rožky som nechala chladiť na mriežke.
  12. A aj v reze. Prajem vám dobrú chuť.