Domáce rožky
Chrumkavé domáce rožky s rascou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Upiekla som na raňajky jednoduché domáce
rožky posypané rascou.
20 porcií |
80 minút príprava |
22 minút na 200/180 °C |
Postup
- Pripravila som si kvások - vo vlažnej vode som rozmiešala sušené droždie a pridala som len malú lyžičku cukru.
- Do misy som dala soľ a preosiala všetky múky. Teraz som kúpila hladkú múku na kváskovanie a zohnala som aj hladkú chlebovú múku Gyermelyi z Maďarska. Do cesta chlebového i pešivového vždy pridávam trošku hrubej múky a aj špaldovú. Chlieb i pečivo je chutnejšie. K múčnej zmesi som pridala vykysnutý kvások a ručne
som vymiesila cesto. Napokon som pridala olej a ešte premiesila.
- Vymiesené cesto som poprášila múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala cesto vykysnúť.
- Cesto za 45 minút krásne vykyslo.
- Vyložila som ho na múkou posypanú plochu a odkrajovala som z neho 50 g kúsky (vážila som).
- Všetky bochníky som ešte premiesila.
- Z bochníkov som vaľkala trojuholníky - takto nejak alebo ešte aj krajšie ako tento.
- Každý trojuholník cesta som zrolovala a ohla do tvaru rožteka.
- Rožky som uložila na dva plechy, potrela som ich mliekom a posypala celou rascou.
- Rúru s ventilátorom som nechala vyhriať na 200 °C, vložila som oba plechy a po 7 minútach som znížila teplotu na 180 °C a dopiekla ešte 15 minút.
- Upečené chrumkavé rožky som nechala chladiť na mriežke.
- A aj v reze. Prajem vám dobrú chuť.