Domáce pečivo
Chorvátske slance
Autor receptu: pn
Vy, ktorí chodievate na dovolenku do Chorvátska určite poznáte toto ich pečivo.* Vnútri jemné a na povrchu slané. Domáce je ešte lepšie ako z pekárne.
10 porcií |
140 minút príprava |
18 minút na 200 °C |
Postup
- Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
- Keď máme cesto vykysnuté, odvážime ho a rozdelíme na 10 kusov, tak budeme vedieť koľko bude vážiť každá guľka. Guľky vypracujeme a necháme kysnúť 20 minút.
- Potom z každej guľky vypracujeme šúľok dlhý ako je plech. Na plech dáme papier na pečenie a šúľky ukladáme tak, aby sa na plech zmestilo všetkých 10. Potrieme vodou a prikryté utierkou necháme kysnúť 30 minút. Potom dáme piecť na 15 minút na 200 °C.
- Teraz si spravíme dresing. Všetko spolu premiešame, cestíčko musí byť hustejšie (nie riedke ako na palacinky), nesmie rýchlo stekať z lyžice. Do dresingu nedávajte menej soli, lebo bude priesvitný.
- Po 15 minútach pečenia, vytiahneme plech z rúry a cestíčko lyžicou striekame po pečive. Vrátime na 2 minúty do rúry. Potom vytiahneme, natrieme trošku olejom. Vychladnuté môžeme papať!