Domáce pečivo

Chorvátske slance

Autor receptu: pn

Vy, ktorí chodievate na dovolenku do Chorvátska určite poznáte toto ich pečivo.* Vnútri jemné a na povrchu slané. Domáce je ešte lepšie ako z pekárne.

10
porcií
140 minút
príprava
18 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
  2. Keď máme cesto vykysnuté, odvážime ho a rozdelíme na 10 kusov, tak budeme vedieť koľko bude vážiť každá guľka. Guľky vypracujeme a necháme kysnúť 20 minút.
  3. Potom z každej guľky vypracujeme šúľok dlhý ako je plech. Na plech dáme papier na pečenie a šúľky ukladáme tak, aby sa na plech zmestilo všetkých 10. Potrieme vodou a prikryté utierkou necháme kysnúť 30 minút. Potom dáme piecť na 15 minút na 200 °C.
  4. Teraz si spravíme dresing. Všetko spolu premiešame, cestíčko musí byť hustejšie (nie riedke ako na palacinky), nesmie rýchlo stekať z lyžice. Do dresingu nedávajte menej soli, lebo bude priesvitný.
  5. Po 15 minútach pečenia, vytiahneme plech z rúry a cestíčko lyžicou striekame po pečive. Vrátime na 2 minúty do rúry. Potom vytiahneme, natrieme trošku olejom. Vychladnuté môžeme papať!