Chodské koláče od Aničky (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept som získala na tejto mojej obľúbenej stránke http://www.mamincinyrecepty.cz/kynute/chodske-kolace-od-anicky. Recept ma zaujal ako vzhľadom, tak i tým, že do cesta ide špaldová múka.

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, ktorú osoíme štipkou soli, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, pridáme rozdrobené droždie a časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple dobre vykysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme plnky. Tvarohovú a lekvárovú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. U tvarohovej plnky by som odporúčala dať tvaroh do plátienka a vyžmýkať z neho prebytočnú vodu. Makovú plnku pripravíme nasledovne: Mlieko necháme zovrieť, potom vsypeme mletý mak, cukor a povaríme až do mierneho zhustnutia. Okoreníme škoricou, mletými klinčekmi, citrónovou kôrou a umom. Necháme vychladnúť.
  4. Keď cesto vykyne, rozdelíme ho na štyri rovnaké časti. Množstvo častí záleží od toho, aké veľké chceme koláče mať. Ja som ich piekla vo formách na pečenie pizze. Plech, alebo formu vystelieme papierom na pečenie.
  5. Časti cesta rukami roztlačíme po celej forme, môžeme si pomôcť tým, že si ruky jemne naolejujeme. Necháme troška vyššie okraje, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  6. Na takto pripravené koláče nanášame plnky, ja som použila cukrárske sáčky.
  7. Plnky mi vystačili len na tri koláče, ten štvrtý som obložila plátkami jabĺčok a medzi ne som nastriekala zvyšky lekvárovej a makovej plnky. Koláče som nechala ešte chvíľku kysnúť a potom som ich piekla na 180 C, pokiaľ nezrúžoveli okraje.