Chlpáče s hubami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Tieto chlpáče sú jedlé a celkom rýchlo hotové. Teda vzhľadom k tomu, že sa nerobia z polotovaru, ale poctivo doma.

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som dala variť 4 očistené a pokrájané zemiaky do osolenej vody. Použila som sušené huby, ktoré som predošlý deň namočila do vody. Cibuľu nakrájanú na kocky som na masti opiekla do sklovita, pridala mletú papriku a hneď po jej premiešaní huby aj s trochou vody, v ktorej sa máčali. Zvyšok vody som si nechala na neskoršie podlievanie. Huby som osolila, okorenila a dusila na miernom ohni.
  2. Kým zmäkli, priebežne som ich podlievala, ku koncu už má byť tekutina úplne odparená. Scedené uvarené zemiaky som potlačila pučítkom a nechala vychladnúť. Očistila, umyla a najemno som postrúhala zvyšné tri zemiaky. Pridala som ich k popučeným v sprievode vajca, soli a takého množstva múky, aby som dostala formovateľné ale nie tuhé cesto.
  3. Mokrou lyžicou som potom z neho hádzala do medzičasom zovretého väčšieho množstva osolenej vody halušky, veľkosťou asi ako štrvtinka lyžice. Varili sa tam cca 10 minút, potom som ich deravou podberačkou presúvala do kastróla s udusenými hubami a dôkladne premiešala.
  4. Vajíčko je v ceste opodstatnené, bez neho by sa halušky oveľa viac rozvárali, takto si udržia tvar. Ale môžete aj experimentovať bez neho, mne tam nevadilo. Hotové sa môžu podávať s hocijakou chutnou omáčkou, trebárs aj na sladko, poliate roztopeným maslom a posypané tvarohom, či makom, orechami apod. Vývar po ich vyvarení tiež poslúži ako základ lacnej polievky. V tejto kombinácii s hubami je to také typické slovenské jedlo, čerpala som z knihy Babičkina kuchyňa. Sú chutné posypané čerstvými bylinkami alebo aj strúhaným syrom.