Chlieb z kukuričnej múky s kapiou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept je z TV paprika od Roberta Bedeho, ide o zdravý chutný chlieb s kapiou a koreninami. Recept som máličko upravila.

1 chlieb
porcia
60 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Postup

  1. Papriku kápiu som pokrájala na malé kocky o hrane asi 3 mm.
  2. Kukuričnú múku som nasypala do misy, pridala som soľ, sóda bicarbonu, sladkú a štipľavú mletú červenú papriku, mletú rascu, čerstvo mleté čierne korenie, všetko som spolu premiešala,...
  3. ..do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala som ho cukrom,...
  4. ...zaliala som ho vlažným mliekom a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  5. Ked kvások vykysol, pridala som vajcia, presypala múkou,...
  6. ...pridala som maslo pokrájané na kocky,...
  7. ...domáci biely hustý jogurt,...
  8. ...pokrájanú čerstvú kápiu na kocky ...
  9. ...a všetko som spracovala rukami na stredne husté hladké cesto,...
  10. ...ktoré som dala do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom...
  11. ...a nechala som ho vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou - asi 45 minút.
  12. Chlieb som piekla v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 40 minút, ihned som ho vyklopila z formy a nechala som ho vychladnúť na mriežke.
  13. Prierez chlebom - ide o zdravý chutný chlieb z kukuričnej múky s kápiou a koreninami, ktorý je vhodný pre bezlepkových, diabetikov, vegetariánov i zdravých, výborný na raňajky s maslom alebo chutnou nátierkou, tiež ako príloha k rôznym polievkam na kyslo a gulášom či šalátom.
  14. Chlieb som pokrájala na krajce asi o hrúbke 1 cm, podávala som na raňajky.