Chlieb so sušenými paradajkami
Autor receptu: hanee
Tento chlebík je delikatesa. Hoci som mala napečený koláč aj muffinky, obe návštevy si
dali čerstvo napečený chlebík ako najlepší dezert. Voní fantasticky a chutí famózne.
1 porcia |
180 minút príprava |
55 minút na 22é °C |
Postup
- Tentokrát som pekárničku nechala odpočívat, a chlebik som piekla klasicky v trube.
- Z vody, drozdia, cukru a lyzice muky nechame vzist kvasok.
- Do misy dame obe muky, prilejeme kvasok, olej a sol. Vypracujeme hladke, skor tuhsie cesto. Nechame kysnut aspon hodinku. Moje kyslo dve.
- Cesto vyklopime na pomucenu dosku, premiesyme a nechame pol hodinku este podkysnut.
- Rajcinky nakrajame na kusky, skor vacsie, nech sa nestratia. Ja som do chlebika dala 8 polovic paradajok, Kazdu som rozkrojila na 4 casti.
- Cesto roztiahneme, posypeme polovicou paradajok. Prelozime tak, aby boli paradajky vo vnutri cesta. (z prava do lava, alebo z hora, dolu. Ako sa vam postasti .o))
- Opat trocha cesto roztiahneme, nasypeme zbytok rajciniek, smelo aj so stecenym olejom. Cesto opat prelozime tak, aby boli rajcinky vo vnutri cesta a vypracujeme bochnik.
Ja som mala plech obsadeny kolacom, pekac kuratom, tak som vytvarovala okruhly bochnik a piekla na vrchnaku od okruhlej jenskej misy.
- Bochnik polozime na peciaci papier, nechame 20 minut podkysnut. Pred pecenim ho na vrchu do kriza nakrojime, nech sa pekne otvori.
- Na spodok truby dame misku s vodou na odparovanie. Pecieme v predhriatej trube, 20 minut na 220 a dalsich 30 asi na 180. Riadte sa podla farby, ako mate radi tmavu korku.
- Po dopeceni chlebik vyberieme, povrch potrieme olivovym olejom a nechame vychladnit na mriezke.