Domáci chlieb
Chlebík s medom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu.* A nemusí ísť len o chlieb namazaný maslom alebo lekvárom, či inou sladkou nátierkou.
60 (+ kysnutie) minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky dáme vodu, olej, med a premiešame.
- Pridáme koreniny, soľ a nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Potom prisypeme obe múky a droždie. Pokiaľ použijeme čerstvé droždie (cca 14 g), rozdrobíme ho na múku.
- Hnetacími metlami robota vymiešame cesto. Necháme vykysnúť. Vymiesiť cesto môžeme samozrejme aj ručne, ale robot alebo hnetacie háky ručného šľahača to urobia ľahšie a rýchlejšie.
- Cesto ešte raz krátko ručne premiesime, dáme do olejom vymastenej formy (terina) a necháme 10 minút postáť.
- Potom pečieme na 190 °C asi 35 minút. Upečenosť chleba vyskúšame ihlou na šašlik. Nesmie lepiť.
- Poznámka: Chlieb je výborný natretý maslom, lekvárom alebo akoukoľvek nátierkou.
Je možné ho upiecť aj v domácej pekárni, kde dodržíme rovnaký postup: najprv tekuté suroviny, potom sypké.