Domáci chlieb

Chlebík s medom (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu.* A nemusí ísť len o chlieb namazaný maslom alebo lekvárom, či inou sladkou nátierkou.

60 (+ kysnutie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme vodu, olej, med a premiešame.
  2. Pridáme koreniny, soľ a nastrúhanú pomarančovú kôru.
  3. Potom prisypeme obe múky a droždie. Pokiaľ použijeme čerstvé droždie (cca 14 g), rozdrobíme ho na múku.
  4. Hnetacími metlami robota vymiešame cesto. Necháme vykysnúť. Vymiesiť cesto môžeme samozrejme aj ručne, ale robot alebo hnetacie háky ručného šľahača to urobia ľahšie a rýchlejšie.
  5. Cesto ešte raz krátko ručne premiesime, dáme do olejom vymastenej formy (terina) a necháme 10 minút postáť.
  6. Potom pečieme na 190 °C asi 35 minút. Upečenosť chleba vyskúšame ihlou na šašlik. Nesmie lepiť.
  7. Poznámka: Chlieb je výborný natretý maslom, lekvárom alebo akoukoľvek nátierkou. Je možné ho upiecť aj v domácej pekárni, kde dodržíme rovnaký postup: najprv tekuté suroviny, potom sypké.