Sendvič
Chlebíčková veka (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Veka sa predáva len krájaná a manžel sníval o plnenom sendviči z detstva (tak sme my vždy doma veku
volali - sendvič).* To ma donútilo hľadať
recept a vlastne už ju ani v obchode
nekupujeme, len pečieme doma.
Postup
- Postup je veľmi jednoduchý. Postačí nám jedna miska a váha. Z uvedených surovín vypracujeme cesto.
- Preosiatu múku zmiešame so soľou, spravíme v strede jamku, nasypeme cukor a rozmrvené droždie, zalejeme teplou vodou a necháme tak 10 minút. Potom prilejeme mlieko a olej a rukou vymiesime hladké cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 5 minút. Potom ho znova premiesime, prikryjeme a necháme tak hodinu.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Netreba podsypať múkou. Ja som to robila na papieri na pečenie.
- Teraz rolujeme cesto, takto ho prehneme…
- …a začneme od stredu rolovať smerom k sebe…
- … a rolujeme…
- … až do tohto tvaru.
- Prstami spojíme cesto po celej dĺžke až ku koncom.
- Spoje dáme nadol a rukami a rolovaním si upravíme, či chceme dlhšiu a tenkú alebo kratšiu a hrubšiu veku. Prikryjeme a necháme aspoň 30 minút podkysnúť.
- Potom ju potrieme vodou a dáme piecť na 180 stupňov 10 minút v pare (dáme na dno hrniec s horúcou vodou) a ďalších 10 minút bez pary. Potom som vypla rúru a nechala ešte 5 minút.
- Hotový sendvič je takýto zlatistý.