Chicken Molee (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Indická kuchyňa patrí medzi moje obľúbené chute, najradšej varím kuracie mäso a jeden z fantastických spôsobov ako pripraviť kurča na indický spôsob je Chicken Molee. Základom indickej kuchyne býva cesnak, cibuľa, zázvor, škorica, chilli a zmes rôznych korení ako koriander, kardamóm, klinčeky,... Výsledkom je vždy spojenie úžasných orientálnych chutí, pri troche vašej snahy aj s vizuálnym zážitkom. Príjemnú prípravu!

4
porcie
25 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Rozpálime olej a prsia opečieme z každej strany, vyberieme a odložíme.
  2. Ak treba, pridáme olej a 1 minútu popražíme kardamón, klinčeky a škoricu.
  3. Následne pridáme cibuľu a pražíme do zmäknutia. Až zmäkne, pridávame postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, podrvené chilli (bez jadierok, ak sa bojíte príliš pikantnej chuti, uberte 1-2 chilli papričky), citrónovú šťavu spolu s lyžičkou turmericu a varíme 5 minút.
  4. Kokosové mlieko rozmiešame v horúcej vode a pridáme na panvicu. Posolíme podľa chuti.
  5. Po 2 minútach môžeme pridať už opražené kuracie prsia a dusíme 15-20 minút do úplného zmäknutia.
  6. Ako príloha k Chicken Molee sa hodí ryža, najlepšie Basmati, ale môže byť aj obyčajná dlhozrná. Moja osvedčená príprava ryže: na oleji popražíme zopár kúskov korenia (koriander, kardamón, kúsok škorice,...), pridáme pokrájanú malú cibuľu, následne popražíme premytú ryžu, zalejeme horúcou vodou cca 2 cm nad vrch ryže, zakryjeme a varíme na najmenšom ohni 12-15 min. Pred zaliatím horúcou vodou môžeme k ryži pridať aj posekané mandle, postrúhaný kokos a pod.
  7. Ako šalát môžeme k Chicken Molee podávať tzatziky, ktoré fantasticky doplnia chute. Moj recept na tzatziky: uhorku postrúhame, posolíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, pridáme zúbok cesnaku a primiešame smotanu alebo biely jogurt. Prajem vám dobrú chuť! :-)