Chicken Molee (fotorecept)
Autor receptu: elantra
Indická kuchyňa patrí medzi moje obľúbené chute, najradšej varím kuracie mäso a jeden
z fantastických spôsobov ako pripraviť kurča na indický spôsob je Chicken Molee.
Základom indickej kuchyne býva cesnak, cibuľa, zázvor, škorica, chilli a zmes rôznych
korení ako koriander, kardamóm, klinčeky,... Výsledkom je vždy spojenie úžasných
orientálnych chutí, pri troche vašej snahy aj s vizuálnym zážitkom. Príjemnú prípravu!
4 porcie |
25 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Rozpálime olej a prsia opečieme z každej strany, vyberieme a odložíme.
- Ak treba, pridáme olej a 1 minútu popražíme kardamón, klinčeky a škoricu.
- Následne pridáme cibuľu a pražíme do zmäknutia. Až zmäkne, pridávame postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, podrvené chilli (bez jadierok, ak sa bojíte príliš pikantnej chuti, uberte 1-2 chilli papričky), citrónovú šťavu spolu s lyžičkou turmericu a varíme 5 minút.
- Kokosové mlieko rozmiešame v horúcej vode a pridáme na panvicu. Posolíme podľa chuti.
- Po 2 minútach môžeme pridať už opražené kuracie prsia a dusíme 15-20 minút do úplného zmäknutia.
- Ako príloha k Chicken Molee sa hodí ryža, najlepšie Basmati, ale môže byť aj obyčajná dlhozrná. Moja osvedčená príprava ryže: na oleji popražíme zopár kúskov korenia (koriander, kardamón, kúsok škorice,...), pridáme pokrájanú malú cibuľu, následne popražíme premytú ryžu, zalejeme horúcou vodou cca 2 cm nad vrch ryže, zakryjeme a varíme na najmenšom ohni 12-15 min. Pred zaliatím horúcou vodou môžeme k ryži pridať aj posekané mandle, postrúhaný kokos a pod.
- Ako šalát môžeme k Chicken Molee podávať tzatziky, ktoré fantasticky doplnia chute.
Moj recept na tzatziky: uhorku postrúhame, posolíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, pridáme zúbok cesnaku a primiešame smotanu alebo biely jogurt.
Prajem vám dobrú chuť! :-)