Chia sušienky (fotorecept)

Autor receptu: helca103

Z chia semienok sa dá upiecť aj sladká a zdravá pochúťka......Priaznivé účinky semienok Chia : dodávajú energiu na celý deň, stabilizujú hladinu cukru v krvi, zvyšujú psychickú koncentráciu, podporujú detoxikáciu organizmu, pomáhajú pri chudnutí bez pocitu hladu, sú 100% bezlepkové - neobsahujú glutén !!! Návod na použitie: Odporúčaná maximálna denná dávka je 25 g = 2 čajové lyžičky Chia semienka sa vhodia do pohára s vodou a nechajú sa 10 - 15 minúť stáť, aby naboptnali. Vzniknut

10 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Postup

  1. Najprv si namočím chia do polovici vody, v druhej polovici namočím goji to som zabudla odfotiť. Je to rýchlo hotové takže si zapnem aj rúru.
  2. Pripravím si suroviny a posekám ovsené vločky.
  3. Chia naboptnala a nasala do seba všetku vodu.Ako vidíte je to jedna ucelená masa.
  4. Do misky som dala múku, vločky, chia, škoricu,goji a poriadne prepracovala.
  5. Urobila som si cesto ktoré som rozvaľkala a vykrojila srdiečka. Každý si vykrajuje čo má rád,alebo len pokrája na štvorce,či iné tvary.
  6. Srdiečka som poukladala na plech vystlaný papierom. Táto dávka je tak na jeden plech.
  7. Dala som piecť /sušiť/do vyhriatej rúry 20 minút na 150 stupňov
  8. Sušienky sú vhodné aj pre deti na desiatu. Výživné a chutné.
  9. Porovnanie ĽAN / CHIA...........Matka príroda ochraňuje omega 3 mastné kyseliny v ľane pred znehodnotením tvrdým obalom= semienkom. Ak chceme využiť benefity ľanu, musíme semienko uvariť, alebo podrviť, alebo naklíčiť, alebo inak otvoriť, aby bolo prospešné pre náš tráviaci systém. Ak sa pri príprave nedostaneme do semienka, tak ľan prejde našim tráviacim systémom bez nejakého úžitku. .........V prípade chia semienok sú omega 3 mastné kyseliny chránené prírodnými antioxidantmi obsiahnutými v semienkach. Môžeme zjesť celé semienko a získame všetky benefity omega 3 mastných kyselín, ako aj ostatné zložky tejto veľmi špeciálnej potraviny. Používanie pomletých semienok : Ľan – treba skonzumovať hneď po zomletí, inak stráca na hodnote. Chia semienka sa nemusia skonzumovať hneď po zomletí, nestrácajú na hodnote.