Škoricový cheesecake

Cheesecake so škoricovou mrveničkou (Cinamon Roll Cheesecake)

Autor receptu: theflyingbaker

Tento cheesecake mi kolega ukázal na obrázku s otázkou, či sa čosi takéto dá upiecť. No tak som ho na druhý deň priniesla s odpoveďou: "Jasné, že sa dá!"

12-16
porcií
30 minút
príprava
10+75 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C.
  2. Korpus: Rozmixujte sušienky v mixéri. Pridajte škoricu, cukor a prilejte roztopené maslo. Dôkladne zmiešajte. Zmes natlačte do tortovej formy o priemere 22-24 cm vystlanej papierom na pečenie. Vytvoríme aj okraje. Vložte do rúry na 10 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  3. Mrvenička: Zmiešajte cukor, múku, škoricu. Prilejte roztopené maslo a dôkladne premiešajte. Odložte bokom.
  4. Krém: Mixujte mascarpone na strednom stupni po dobu 3 minút do krémova. Pridajte trstinový cukor a mixujte ďalej po dobu 2 minút. Zotrite steny misky a mixujte ďalších 30 sekúnd. Pridajte kyslú smotanu, zmiešajte dokopy a opäť zotrite steny misky. (Zotierajte steny misky niekoľkokrát počas miešania, aby sa vám z mascarpone nevytvorili v plnke hrčky.) Po jednom pridajte vajcia a každé miešajte len krátko, aby sa vmiešalo do plnky. Po pridaní vajec už nemiešajte plnku dlho, aby sa cheesecake nepotrhal. Pridajte vanilku, soľ a len krátko premiešajte.
  5. Tretinu krému vlejte do formy na predpečený korpus. Pridajte tretinu škoricovej mrveničky. Prstami ju rozmrvte rovnomerne na plochu plnky. Pridajte druhú tretinu krému a druhú tretinu mrveničky. Následne zvyšok krému a mrveničky. Poslednú vrstvu uhlaďte stierkou, aby sa mrvenička prekryla krémom a nevytŕčala z neho. Tento krok zabráni tomu, aby sa cheesecake trhal počas pečenia.
  6. Vložíme do rúry a pečieme cca 60-75 minút. Cheesecake je hotový, keď sa v strede ešte trasie, ale boky sú už pevné. Vypnite rúru a nechajte v nej cheesecake 1 hodinu vychladnúť. Vyberte cheesecake z rúry a vložte na aspoň 6 hodín do chladničky.
  7. Topping: Mixujte mascarpone 1 minútu. Pridajte vanilku a zmiešajte. Odložte bokom.
  8. V druhej miske šľahajte studenú smotanu do pevnej šľahačky po dobu cca 3 minút. Pridajte šľahačku k mascarpone a už len zmiešajte pomocou stierky. Toppingom naplňte cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou. Ozdobte cheesecake: vytvorte špirálu od stredu po okraj. Posypte jemne škoricou.