Cheesecake (fotorecept)
Autor receptu: spydigy
Pravý cheesecake sa robí so syru philadelphia. No nie každý si ho môže dovoliť, lebo je
malý, drahý a na tento recept by ho treba veľa....
Nie som žiadna fotografka.. ale dúfam, že to máte pekne vysvetlené :)
20 minút príprava |
70 minút na 160 °C |
Postup
- Všetko by malo mať izbovú teplotu.
- Sušienky si rozdrvíme úplne ako na strúhanku. (sušienky Hobbits sú nato najlepšie, robila som to aj z BEBE ale tie boli moc sladké a zle mi držali pokope)
- Keď máme sušienky rozdrvené, roztopíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
- Tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme s papierom na pečenie.
- Na dno formy dáme zmes sušienok a rukou utľapkáme a trošku zmesi dáme aj na okraje ono to potom pekne vyzerá, keď sa to podáva na tanieri. Formu dávam na plech lebo môže sa stať že masielko ešte pusti... a lepšie sa to čisti z plechu ako zo spodku trúby :)
Sušienkový korpus dám zapiecť do trúby na 10min 180°C
Potom ho necháme vychladnúť
- Mascarpone a tvaroch trošku premiešame. Potom pridám kyslú smotanu. a premiešam zas.
( Po každej pridanej veci treba zmes premiešať ručne z bokov )
- Po lyžičkách pridávame práškový cukor a stále miešame
- Potom postupne a pomaly pridávame vajcia. ( pridám vajce počkám kým sa mi pekne premieša pridám druhé atd... )
- Pridám vanilkovú esenciu. Ak ju nemáte tak môžete kľudne použiť 2 vanilkové cukry .
- Nakoniec pridám nastruhanú citrónovou koru. Na takého veci používam BIO citróny ... (len či sú naozaj bio hh :) )
Používajte čerstvý citrón.. sušený nedá tomu takú krásnu arómu a chuť
- Okraje formy si vytriem maslom. Potom sa to tak pekne oddeľuje keď sa to pečie.
- Po všetkom nám vznikne takáto super krémová hmota.
- Tu potom vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes. A necháme ju trošku odpočinúť cca 5min.
- Pečieme na vodnom kúpeli 160-170 °C cca 60min (riaďte sa svojou rúrou moja pečie úplne zle..musím v nej nechávať dlhšie veci piecť)
- Ak takto napuchne je to dobre znamenie, že zachviľu už bude. V tedy vtiahnem vodný kúpeľ a nechám to ešte tak 5-10min piecť. Skúste počas pečenia ju aj otáčať.
- Potom to napuchne ešte viac.. (môže aj nemusí, keď nenapuchne nič sa nedeje)
Keď to je hotové zistíme to tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako huspenina alebo ako želé.
- potom trúbu vypneme a asi tak cca 5-10cm otvoríme dvierka na trúbe a necháme to tak vychladnúť cca 1-2 hod.
- Keď to vychladne tak ako vidíte na obrázku tak to pekne spľasklo. A tie boky by mali byť trošku také nahnedlé. ( Moje sú asi až moc lebo mám " úžasnú " rúru) .
Potom to preložíme do chladničky .. Najlepšie od večera do rána.
- My ho máme radi s topingom, ale nemusíte si ho dávať.
Dobrú chuť! :)