Zapekané zemiaky
Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či
sterilizovaných húb.* Ešte dlho si však musím o mojej predstave nechať iba snívať. Vy ste na tom určite lepšie a ja Vám to
všetkým, milí priatelia, zo srdca doprajem. Pripravte si tento recept podľa vlastných možností a chutí. Želám vám známe
„vihodňarske, dobre šmaki, ... ta ňe!?“ Postup je jednoduchý v obidvoch prípadoch a chuť výsledného „diela“ kúzelná. S
chuťou do práce a dobrú chuť!
4-6 porcie |
30 minút príprava |
35-45 minút na 180 °C |
Postup
- Zostava prostá a príprava jednoduchá. Spravidla toto moje „dielo kompletizujem baj vočko“, ale kvôli poriadku som tentoraz všetko poctivo odvážil či odmeral a už na vstpnom zábere sú uvarené a ošúpané zemiaky, pokrájaná klobása a orestované huby „criminy“ alias béžové šampiňóny.
- V šupke uvarené a olúpané žlté zemiaky som pokrájal na tomto „PMM“ prostriedku malej mechanizácie a kolieska som hneď v prvej vrstve ukladal do maslom vymastenej a strúhankou posypanej zapekacej misy z jenského skla.
- Do panvice som nalial rastlinný olej a naň rozložil pokrájané huby „crimini“, jemne ich posolil, okorenil, pridal hrnček čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate a chuť Slovenska „prikúzlil“ čerstvo mletými guličkami sušenej borievky. Potom som huby nechal na strednom ohreve restovať.
- Časť orestovaných húb som rozložil na prvú vrstvu zemiakov, jemne osolených...
- nasledovala pokrájaná údená klobása...
- ...opäť vrstva zemiakov, jemne osolených a plátky masla...
- ...vrstva pokrájanej klobásy, vrstva orestovaných húb a kôpky kyslej smotany.
- Posledná, horná, vrstva zemiakov jemne osolených a...
- ...poliatych „šlahetkou“ t. j. asi ¼ litrovou „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, s jemným posypom strúhanky.
- Nuž a po necelej hodinke v rúre vyhriatej na 180 ⁰C som získal takéto „zlatučké dielo“.
- S chuťou sme ho zjedli s okrou a jalopeño zo sladkokyslého „Znojmo“ nálevu.