Zapekané zemiaky

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb.* Ešte dlho si však musím o mojej predstave nechať iba snívať. Vy ste na tom určite lepšie a ja Vám to všetkým, milí priatelia, zo srdca doprajem. Pripravte si tento recept podľa vlastných možností a chutí. Želám vám známe „vihodňarske, dobre šmaki, ... ta ňe!?“ Postup je jednoduchý v obidvoch prípadoch a chuť výsledného „diela“ kúzelná. S chuťou do práce a dobrú chuť!

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zostava prostá a príprava jednoduchá. Spravidla toto moje „dielo kompletizujem baj vočko“, ale kvôli poriadku som tentoraz všetko poctivo odvážil či odmeral a už na vstpnom zábere sú uvarené a ošúpané zemiaky, pokrájaná klobása a orestované huby „criminy“ alias béžové šampiňóny.
  2. V šupke uvarené a olúpané žlté zemiaky som pokrájal na tomto „PMM“ prostriedku malej mechanizácie a kolieska som hneď v prvej vrstve ukladal do maslom vymastenej a strúhankou posypanej zapekacej misy z jenského skla.
  3. Do panvice som nalial rastlinný olej a naň rozložil pokrájané huby „crimini“, jemne ich posolil, okorenil, pridal hrnček čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate a chuť Slovenska „prikúzlil“ čerstvo mletými guličkami sušenej borievky. Potom som huby nechal na strednom ohreve restovať.
  4. Časť orestovaných húb som rozložil na prvú vrstvu zemiakov, jemne osolených...
  5. nasledovala pokrájaná údená klobása...
  6. ...opäť vrstva zemiakov, jemne osolených a plátky masla...
  7. ...vrstva pokrájanej klobásy, vrstva orestovaných húb a kôpky kyslej smotany.
  8. Posledná, horná, vrstva zemiakov jemne osolených a...
  9. ...poliatych „šlahetkou“ t. j. asi ¼ litrovou „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, s jemným posypom strúhanky.
  10. Nuž a po necelej hodinke v rúre vyhriatej na 180 ⁰C som získal takéto „zlatučké dielo“.
  11. S chuťou sme ho zjedli s okrou a jalopeño zo sladkokyslého „Znojmo“ nálevu.