Ceviche

Ceviche de pescado (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Peruánska špecialita, ktorá sa môže javiť, že je len pre odvážnych, ale to je našťastie klam... Kto sa nebojí zavináča, nemusí sa báť ani ceviche!

2
porcie
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si vyrobíš tzv. “leche de tigre”, v preklade tigrie mlieko, ktorým sa ryba zaleje a zároveň sa v tom aj uvarí. Varenie neprebieha pomocou tepelnej úpravy, ale tým, že proteín v treske “uvarí” kyselina z limetiek. Do mixéra vlož malé odkrojené končeky z filety - také 2 cm kúsky, 1/4 cibule (zbytok si odlož bokom), polku cesnaku, kúsok toho zeleru a všetky stonky z koriandru (lístky odkladáš). Štipka soli a korenia a na záver tam vyšťav všetky limetky. Premixuj a potom zmes preceď do hlbokej nádoby.
  2. Tresku nakrájaj na 2x2 cm kúsky a vlož ich do tigrieho mlieka. Zakry a odlož na 30 minút do chladničky. Po tomto čase krásne uvidíš, ako ryba zmenila farbu, aj konzistenciu. Skontroluj, či netreba dosoliť. Zvyšnú cibuľu nakrájaj na pásiky a vmiešaj do ceviche. Na posledných 10 minút odlož odpočívať do chladu. Cibuľa stratí svoju prvotnú surovosť.
  3. Tradične sa to podáva k šalátovému listu, upečenému sladkému zemiaku a koliesku varenej kukurice. Dozdob koriandrovými lístkami, či nejakou južanskou čili papričkou.
  4. Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame : @walrus.buko