Cestoviny so špagetovou tekvicou na sladko-kyslo (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Špagetová tekvica je u nás doma veľmi obľúbená pre svoju variabilitu aj chuť. Urodilo sa mi jej neúrekom, tak skúšam kdejaké recepty. Niekedy dávno - pradávno som mala tiež tekvíc do bludu a robila som ju na prívarok, polievky (napríklad aj tekvicovicu - postup presne ako pri kapustnici len miesto kapusty som dala nastrúhanú tekvicu a polievku som ochutila octom), ako kapustu k cestovinám aj ako prílohu, a aj kompót s ananásovou príchuťou, ktorý ako jediný z uvedených jedál nešiel na odbyt.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na panvicu s troškou oleja som dala restovať cibuľu nakrájanú na oblúčiky
  2. Ošúpanú a jadrovníka zbavenú tekvicu som nakrájala na menšie kúsky a pridala k cibuľke.
  3. Pridala som 2 lyžičky cukru hnedého a nechala som všetko opiecť a potom dusiť pod pokličkou.
  4. Dusila som dovtedy, kým tekvica zmäkla a vareškou po stlačení sa pekne špagetovala - rozišla sa na tenké špagetky. Ak nemáte špagetovku, tekvicu treba nastrúhať na slzičkovom strúhadle. Pred ukončením dusenia som tekvicu trochu posolila a pridala za lyžicu octu. Premiešala som.
  5. Počas dusenia tekvice som si uvarila cestoviny tak ako ich varievam ja - do vriacej vody som nasypala cestoviny, od začiatku varu som občas premiešala a nechala 5 minút variť. Odstavila som plyn, naliala studenú vodu za pohár, premiešala a po 10-tich minútach som cestoviny zliala cez sitko. Nasypala som ich k odstavenej tekvici a poriadne premiešala.