Cestoviny s redkvičkovou omáčkou

Autor receptu: dvorka

Urodilo sa mi na záhradke veľa redkvičky a ešte viac listov. Nevyhadzujem ich, ale doma umyjem, osuším a dám do malého zipsovacieho vrecúška a zamrazím. Listy sa dajú použiť ako špenátové. Varené v polievke alebo omáčke, restované na panvici ako príloha k mäsu, cestovinám alebo vajíčku, alebo surové do zeleninového šalátu alebo na obložený chlieb. Dnešný obed bol skôr improvizácia, lebo až pri jeho varení som zistila že by sa zas zišlo zájsť aj do obchodu.

3
porcie
10 minút
príprava
5+5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zelenina podľa chuti: ja som mala v chladničke kúsok karfiolu, ten som si umyla a nakrájala na ružičky a dala som variť do malého kastrólika. Karfiol som zaliala trochou vody, a dala som pomaly povariť.
  2. Vo veľkom hrnci som do vriacej vody vložila na polovicu rozlomené široké dlhé cestoviny z celozrnnej múky. Bola som zvedavá na ich chuť, no milo ma prekvapili svojou výraznou, ale príjemnou chuťou. Od začatia varu som ich pomaly varila 5 minút, vypla som plyn a ďalších 5 minút cestoviny postáli v hrnci pod pokličkou a až potom som ich zliala, dala späť do hrnca, priliala som lyžicu oleja a premiešala.
  3. Kým sa varili cestoviny na panvici s trolinkou oleja som orestovala redkvičkové listy. Nekrájala som ich. Spolu s listami sa môže dať cibuľa nakrájaná a aj cesnak. (Tie som nemala).
  4. K uvarenému karfiolu som priliala asi 2 dl mlieka, pridala som trojuholníček syra (keby som mala viac, dám aj 3 - 5). Pomaly som varila, kým sa syr roztopil.
  5. Do omáčky som dala orestovanú redkvičku, osolila som a pridala trošku cesnakového prášku a tyčovým mixérom som rozmixovala na jemno.
  6. Do hlbokého taniera som si dala plnú naberačku omáčky, na ňu cestoviny, kopec strúhaného syra a pretože som si bazalku zabudla na záhradke na okne, ozdobila som kvetom pažítky, ktoré mám už tretí týždeň v kuchyni vo váze.