Cestoviny s pistáciovým pestom (fotorecept)
Autor receptu: zuzkabluzka
Tento recept je na Sicílii zvyčajne súčasťou reštauračného menu, ale myslím, že z kvality
tejto dobroty nič neubudne, ak si ho pripravíte aj doma vo vlastnej kuchyni.
Najznámejšie a najlepšie sú určite pistácie z Bronte ("pistacchio di Bronte"), čo je
mestečko na úpätí Etny charakteristické produkciou tohto "sicílskeho smaragdu", ako sú
pistácie z tohto mesta často nazývané pre ich charakteristickú farbu a chuť dosiahnutú
pestovaním v jedinečnej pôde sopečného pôvodu.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pistácie vylúpeme a zbavíme vrchnej šupky ponorením na chvíľu do vriacej vody. Dáme do mixéra spolu s bazalkovými listami, syrom grana padano. Pridáme olej a dobre pomixujeme. Na dosiahnutie krémovitej konzistencie pri mixovaní pridáme trochu mlieka (podľa potreby), prípadne pridáme aj trochu olivového oleja. Dosolíme podľa chuti.
- Cibuľu nadrobno nakrájame a dáme orestovať na panvicu s olivovým olejom a maslom. Pridáme strúčik cesnaku v celku a speck. Na Slovensku sme speck nahradili údeným bravčovým stehnom nakrájaným na malé kocky a všetko spolu orestujeme. Všetko podlejeme kvapkou brandy.
- Dáme variť cestoviny veľmi al dente. Ja pri tomto recepte obyčajne používam orecchiette (ušká), conchiglie (mušle) alebo farfalle (motýliky).
Ku specku pridáme pripravené pesto a zriedime s vodou, v ktorej sa varia cestoviny. Odložíme si aspoň šálku tejto vody, aby nám cestoviny pri dokončení nezostali suché.
- Scedíme cestoviny a zmiešame v panvici s pripraveným pestom. Podľa potreby dolejeme odloženú vodu z cestovín, dobre premiešame a dochutíme nastrúhaným syrom grana padano.
Síce tento recept nepatrí medzi najlacnejšie, ale myslím, že raz za čas by si človek mal dopriať niečo dobré. Budem rada, ak som Vás aspoň trochu inšpirovala.