Cestoviny s mangoldom, šunkou a smotanou (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Všimla som si, že ľudia už aj u nás čoraz viac pestujú mangold, niekedy však celkom dobre nevedia, čo s ním – a to je škoda. V mojej permakultúrnej záhrade si mangold rastie voľne už pár rokov, len tak sám. Prvý raz som sa s ním zoznámila pred rokmi vo Švajčiarsku, a tuším to bolo zrovna v podobnej omáčke s cestovinami. V posledných rokoch robievam takéto cestoviny viackrát za sezónu.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Toto je on: mangold. Dalo by sa povedať, že niečo medzi špenátom a repou. Je nesmierne nenáročný na pestovanie, a pritom má množstvo účinkov prospešných pre organizmus. Každý rok si nechám na jednej peknej rastline dozrieť semená a ony sa samy porozsievajú po záhrade. Aj teraz mi jedna kvitne, má skoro dva metre a nádherne vonia :) Listy majú špecifickú, ale zaujímavú a príjemnú chuť. Otrhávam len listy, narastú ďalšie.
  2. Mangold umyjem, očistím a zbavím prípadných nepekných, napríklad ohryzených častí. Nakrájam ho na kúsky dlhé zhruba 2 cm, a to zvlášť stopky a zvlášť listy.
  3. Nadrobno nakrájanú cibuľu spením na (olivovom) oleji. Keď začne sklovatieť, pridám šunku nakrájanú na kocky a chvíľu popražím, až kým šunka nezavonia. Treba svedomite miešať, aby to nepriháralo.
  4. Potom pridám pokrájané mangoldové stopky, okorením, trošičku podlejem vodou (len toľko, aby to nepriháralo), prikryjem a na miernom plameni pár minút podusím.
  5. Keď sú stopky spolovice mäkké, pridám aj nakrájané listy. V tomto momente osolím, ale iba jemne, pretože šunka je slaná a syr bude tiež. V prípade potreby ešte trošku podlejem vodou a znova pár minút podusím pod pokrievkou.
  6. Podobne ako špenát, aj mangold značne stratí na objeme, treba s tým počítať. Dusiť ho však stačí ozaj len pár minút.
  7. Ešte predtým ako mangold celkom zmäkne, pridám smotanu. Za stáleho miešania pár minút prevarím, čím sa smotana zároveň trochu zredukuje. Ak treba, ešte trochu dosolím alebo dokorením. Ničím ďalším neochucujem.
  8. Medzičasom uvarím cestoviny (vhodné tvary sú napríklad penne, fusilli alebo farfalle) a letná večera je na svete :) odporúčam podávať s parmezánom, ktorý omáčku dokonale dochutí. S vynechaním šunky sa ulahodí aj vegetariánom.