Cestoviny s mangoldom, šunkou a smotanou (fotorecept)
Autor receptu: srnka77
Všimla som si, že ľudia už aj u nás čoraz viac pestujú mangold, niekedy však celkom dobre nevedia, čo s ním – a to je škoda.
V mojej permakultúrnej záhrade si mangold rastie voľne už pár rokov, len tak sám. Prvý raz som sa s ním zoznámila pred rokmi vo Švajčiarsku, a tuším to bolo zrovna v podobnej omáčke s cestovinami. V posledných rokoch robievam takéto cestoviny viackrát za sezónu.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Toto je on: mangold. Dalo by sa povedať, že niečo medzi špenátom a repou. Je nesmierne nenáročný na pestovanie, a pritom má množstvo účinkov prospešných pre organizmus. Každý rok si nechám na jednej peknej rastline dozrieť semená a ony sa samy porozsievajú po záhrade. Aj teraz mi jedna kvitne, má skoro dva metre a nádherne vonia :)
Listy majú špecifickú, ale zaujímavú a príjemnú chuť. Otrhávam len listy, narastú ďalšie.
- Mangold umyjem, očistím a zbavím prípadných nepekných, napríklad ohryzených častí. Nakrájam ho na kúsky dlhé zhruba 2 cm, a to zvlášť stopky a zvlášť listy.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu spením na (olivovom) oleji. Keď začne sklovatieť, pridám šunku nakrájanú na kocky a chvíľu popražím, až kým šunka nezavonia. Treba svedomite miešať, aby to nepriháralo.
- Potom pridám pokrájané mangoldové stopky, okorením, trošičku podlejem vodou (len toľko, aby to nepriháralo), prikryjem a na miernom plameni pár minút podusím.
- Keď sú stopky spolovice mäkké, pridám aj nakrájané listy. V tomto momente osolím, ale iba jemne, pretože šunka je slaná a syr bude tiež. V prípade potreby ešte trošku podlejem vodou a znova pár minút podusím pod pokrievkou.
- Podobne ako špenát, aj mangold značne stratí na objeme, treba s tým počítať. Dusiť ho však stačí ozaj len pár minút.
- Ešte predtým ako mangold celkom zmäkne, pridám smotanu. Za stáleho miešania pár minút prevarím, čím sa smotana zároveň trochu zredukuje. Ak treba, ešte trochu dosolím alebo dokorením. Ničím ďalším neochucujem.
- Medzičasom uvarím cestoviny (vhodné tvary sú napríklad penne, fusilli alebo farfalle) a letná večera je na svete :) odporúčam podávať s parmezánom, ktorý omáčku dokonale dochutí. S vynechaním šunky sa ulahodí aj vegetariánom.