Hubové cestoviny

Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant s tzv. „angel hair = anjelskými vlasmi“, čo sú vlastne niťovky, ale môžete použiť aj iné cestoviny podľa vlastného výberu, obľúbenosti, či chutí! Podobne je to aj s druhom húb. Ja som sa „ako slepé kura k zrnu“, dostal ku kuriatkám, tak som tú náhodu využil ku našej všeobecnej spokojnosti. Výsledné dielo predstavuje jednoduchý, veľmi chutný, časovo nenáročný a na počet ingrediencií optimálny obsah i objem pochúťky pre širokú laickú obec, ale aj gurmáni či „feinschmekri“ prídu na svoje.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … oficiálny nástup potrebných ingrediencií na rozdelenie „do služby“
  2. na rozpustené maslo som uložil na menšie kúsky pokrájané kuriatka,
  3. nechal ich podusiť do zozlatenia v stave „podnapilosti“ asi 4÷6´ a až teraz som ku nim pridal dva pretlačené strúčiky cesnaku a po premiešaní a vzájomnom zoznámení sa
  4. som ich podlial troškou bieleho polosladkého vína; my sme mali v chladničke uloženú načatú fľašu „Husch Mendosino Chenin Blanc r. 2012“ s chuťou žltého melóna a zrelej marhule na podnebí, ktorá sa na tento účel prenáramne hodila
  5. než sa vínko zredukovalo asi na ½, ďalších 6÷7´, pripravil som „anjelské vlasy“; na uvarenie týchto cestovín (255 g) „al dente“ postačujú 3÷4´ od bodu varu; vlastne čakanie na bod varu vody pre cestovinu „zožerie“ pri tomto „kuchtení“ najviac času
  6. tekutina sa zredukovala, teraz som základ zalial šľahačkovou smotanou z krabičky, podľa chuti zasypal soľou, čerstvo mletým korením a čerstvo mletou borievkou-jalovcom, zmiešal, nechal prevrieť a „finito“,
  7. do hotového hubového „liquid“ základu som preložil uvarené, scedené, ale nepremyté „anjelské vlasy“ a ½ pokrájaných lístočkov čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate, jemne až nežne spoločne premiešal a hotovo! … mohol so servírovať!
  8. na tanieri, ozdobené druhou polovicou pokrájaných lístočkov čerstvej vňaťky, to vyzerá tiež sympaticky. Jedlo bolo nielen lákadlom pre vizuálny kontakt, ale navyše aj sýte a chutné!
  9. medzi dozrievajúcimi plodmi našeho citrónovníka sídlia už aj púčiky a kvety novej úrody