Cestoviny

Cestoviny s brokolicou

Autor receptu: bugout

Zasa jedna talianska inšpirácia. Takto ich robím ja, aj keď je samozrejme viacero alternatív a možností...* Cestovina, brokolica, ančovičky, cesnak (podľa chuti čili....). Niekde brokolicu dosť rozvaria, ja mám rád takúto tvrdšiu, ako väčšinu zeleniny. Najčastejšie som ich videl ako čerstvé orecchiette, ja som dal suché conchiglie.

2
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako vždy sa musím rozpísať o pár rôznych možnostiach, ktoré su pre tento recept možné. Ružičky brokolice varíme spolu s cestovinou cca 3 max 4 minúty. Takže podľa toho ako dlho sa budú variť cestoviny dáme brokolicu. V tomto recepte sa používa aj hlúb, nakrája sa na paličky a buď sa dá variť ako prvý do vody (aby sa varil cca 10 minút), alebo sa robí na panvici s olivovým olejom. Ja postupujeme podľa druhej možnosti. V rámci pokecu doplním, že som videl aj variantu so salsicciou alebo pancettou, ktorá sa robí na panvici namiesto ančovičiek.
  2. Brokolicu rozoberieme na ružičky, hlúb podľa potreby okrájame a nakrájame. Dáme variť vodu na cestoviny.
  3. Na panvicu dáme olej, ančovičky a nakrájaný hlúb po zhruba piatich minútach prihodíme aj nakrájaný cesnak a čili, znížime výkon nech cesnak (a čili) nezhorí (ako prevencia zhoretia by mohlo byť aj podliatie vínom, prípadne voda z cestovín, to som zatiaľ neskúšal). Robíme dohromady cca osem maximálne desať minút, podľa hlúbu. Podľa toho načasujeme aj kedy dáme variť cestoviny a brokolicu.
  4. Cestoviny s brokolicou pridáme do panvice, podlejeme trochou vody z cestovín, dobre premiešame pridáme syr, opäť premiešame (podľa potreby ešte podlejeme) a podávame...